VW heeft problemen met nieuwe uitstoottest
Foto: EPA

Volkswagen moet zijn fabriek in Wolfsburg mogelijk tijdelijk sluiten. Net als andere autobouwers heeft het bedrijf de impact van de strengere Europese normen voor personenauto’s onderschat.

De autosector staat voor een symbolisch keerpunt. Op 1 september worden de uitstootnormen voor auto’s, mede door het emissieschandaal bij Volkswagen, in Europa een stuk strenger. Vanaf dan mogen alleen maar nieuwe auto’s worden verkocht die getest zijn volgens de nieuwe WLTP-testprocedure.

Langer en complexer

Het probleem? Veel autofabrikanten hebben de nieuwe eisen die aan auto’s worden gesteld, onderschat. De nieuwe, strengere uitstoottest is tijdrovend en neemt voor één autotype algauw 48 uur in beslag. Bovendien moeten benzineauto’s ook nog eens van een roetfilter worden voorzien.

Met als gevolg dat de officiële keuringsinstanties te weinig personeel en materiaal dreigen te hebben om alle nieuwe automodellen op tijd aan de nieuwe procedure te onderwerpen. Want ook alle bestaande modellen moeten voor 1 september gekeurd worden. En dus zitten veel autobouwers met de handen in het haar. Volkswagen alleen moet er in korte tijd meer dan 200 modelvarianten doorheen jagen.

Tijdelijke sluiting in najaar

De fabriek in Wolfsburg gaat in de zomer zoals altijd enkele weken dicht, daarna rollen er alleen nog WLTP-gekeurde auto’s van de band. Om de voorraden niet te hoog op te laten lopen, moet de Duitse autobouwer daarna wellicht tot september enkele dagen de deuren sluiten, waarschuwde VW-baas Herbert Diess vandaag tijdens een bedrijfsvergadering.

‘We werken dag en nacht aan deze uitdaging om de auto’s getest te krijgen’, hoopt Diess dat scenario alsnog te vermijden. Waarna de topman van VW liet doorschemeren dat er mogelijk arbeidstijdverkorting doorgevoerd moet worden.

Ook Renault en Hyundai

Volkswagen is niet alleen met het probleem. Ook bij Renault en Hyundai dreigen door de strengere testprocedure een tijdelijke productiestop. Porsche zou in het najaar tijdelijk alleen nog uit voorraad leveren.