Michel staat achter Theo Francken
Michel en Francken (archiefbeeld). Foto: Belga

Ook premier Michel voelt zich geroepen om nog even terug te komen op de Francken-rel. Hij verdedigt zijn staatssecretaris. ‘Ik heb soms de indruk dat de oppositie pleit voor open grenzen zonder de minste controle, wat compleet onverantwoord is.’

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) lanceerde gisteren in de marge van een vergadering van EU-ministers in Luxemburg een pleidooi voor een asielmodel waarbij enkel nog beperkte legale asielmigratie kan. Hij zei ook dat het terugsturen van bootvluchtelingen, zogenaamde pushbacks, weer een mogelijkheid moet worden en dat het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens daarvoor op een of andere manier omzeild moet worden – al nuanceerde het kabinet van de staatssecretaris dat laatste al snel.

Volgens de woordvoerster van Francken bedoelde hij niet dat het artikel zelf omzeild moet worden, maar wel de brede interpretatie die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eraan geeft.

De oppositie, vooral aan Franstalige kant, stond evenwel meteen op haar achterste poten en vroeg zelfs het ontslag van de staatssecretaris.

Vanuit Den Haag, waar hij een bezoek brengt aan Europol, schaart premier Michel zich achter zijn staatssecretaris. ‘België respecteert de Europese en internationale rechtsregels rond asiel en migratie en zal die ook blijven respecteren’, stelt hij. Om daarna meteen de oppositie op haar plaats te zetten.

‘Ik stel vast dat sommigen in de oppositie de aandacht willen afleiden en systematisch de kern van de zaak vermijden. Ik heb soms de indruk dat de oppositie pleit voor open grenzen zonder de minste controle, wat compleet onverantwoord is. Ik heb geen lessen te krijgen van de oppositie die overal excessen ziet.’

Francken nuanceert zijn uitspraken

Francken zelf heeft aan de VRT gezegd dat hij inderdaad beter het woord 'omzeilen' niet had gebruikt, maar iets als ‘heroriënteren van de boten naar Tunesië’.

‘Voor alle duidelijkheid: ik ben niet aan het aansturen op een massale schending van artikel 3. (Het artikel dat zegt dat je geen mensen terugstuurt naar een land waar ze kunnen worden gefolterd, red.)’

Tegelijkertijd verwijt Francken de Europese Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos ‘hypocrisie’. De Griek tikte Francken dinsdag meteen na zijn uitspraken op de vinger, maar dat kan die laatste niet appreciëren.

‘Avramopoulos heeft ook een akkoord met Soedan gesloten, waarvoor ik bijna ontslag heb moeten nemen (Francken doelt op de rel met teruggestuurde Soedanezen, red.) Europa heeft in Turkije een deal gesloten met Erdogan en met milities in Libië, die qua mensenrechtenschending kampioen zijn in Afrika’, vult de staatssecretaris aan.

‘Hypocrisie is de vaseline van de Wetstraat, ik denk dat hetzelfde ook geldt voor het Schumanplein. Dat is vandaag nog eens bewezen.’