Noodnummer opnieuw geactiveerd vanwege dreigend onweer
Foto: Belga

Er worden woensdagavond in heel het land opnieuw zware regen- en onweersbuien verwacht. Het speciale noodnummer 1722 is daarom opnieuw geactiveerd.

Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies. Het blijft actief tot de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken besluit het te deactiveren. Iedereen wordt gevraagd het noodnummer 112 enkel te bellen wanneer er dreigend levensgevaar is, om zo de noodcentrales niet te overbelasten.

Woensdagnamiddag is het aanvankelijk nog overwegend zonnig. Stilaan ontstaan er echter ten zuiden van Samber en Maas stapelwolken waaruit lokale buien met onweer vallen. Die onweersbuien kunnen flink wat neerslag veroorzaken, ook hagel is niet uit te sluiten. Op het einde van de namiddag kan het onweer zich ook uitbreiden naar het westen van het land.

Woensdagavond en -nacht verwachten we enkele lokale onweersbuien. De kans op onweer is het grootst in de streken nabij de Franse grens.

Ook donderdag krijgen we wisselvallig weer met in meerdere streken onweersbuien. De hoeveelheden neerslag zullen regionaal sterk verschillen, maar plaatselijk valt er veel neerslag en is er kans op hagel. Het is opnieuw warm met maxima van 22 tot 28 graden.

Donderdagavond en -nacht blijft de kans op enkele lokale onweersbuien bestaan. Het wordt half- tot zwaarbewolkt met vorming van nevel en lage wolken.

Vrijdag trekken intense buien en onweders vanaf het zuidoosten over ons land. Er is kans op hagel en overvloedige neerslag. In het westen is het in de voormiddag waarschijnlijk nog vrij zonnig. De kust blijft mogelijk bespaard van het onweer. Het wordt zwoel met in het centrum maxima rond 27 graden en in de Kempen 28 of 29 graden.

Noodnummer opnieuw geactiveerd vanwege dreigend onweer
Foto: KMI