Airbnb schrapt groot deel advertenties in Japan
Foto: REUTERS

Airbnb, het deelplatform waar tijdelijke logies worden aangeboden, heeft het grootste deel van zijn aanbod in Japan geschrapt. Deze logies voldoen immers niet meer aan de strenge Japanse regelgeving, waarbij ze officieel geregistreerd moeten zijn vanaf 15 juni.

Volgens lokale media zijn maar liefst tachtig procent van de 60.000 aangeboden logies op Airbnb Japan niet in orde met de nieuwe regelgeving. Het platform zelf zegt dat velen intussen verwittigd werden en met de registratie bezig zijn. ‘We zitten op de goede weg om tienduizenden nieuwe advertenties op onze Japanse site mogelijk te maken’, klinkt het.

Japan ontvangt jaar na jaar meer toeristen. Het eiland mikt op veertig miljoen bezoekers tegen 2020, als in Tokio de Olympische spelen worden georganiseerd. Dat is een pak meer dan de 27 miljoen vorig jaar.

Maar deelplatformen zoals Airbnb opereerden vooralsnog in een juridisch grijze zone. De Japanse overheid legt nu, naast verplichte registratie, ook een aantal restricties op. Zo mag een logement maximaal 180 dagen per jaar worden verhuurd en hebben lokale overheden het recht om extra beperkingen op te leggen.

De stad Kyoto bijvoorbeeld laat Airbnb-verhuur in residentiële zones enkel toe van midden januari tot midden maart, dus buiten het toeristische seizoen. in Tokio zijn bepaalde dagen of bepaalde gebieden uitgesloten van dit soort verhuur.