Een match duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers? Toni Kroos onthult de sleutel tot succes
Foto: ISOPIX

Om succes te kunnen boeken op het WK, is defensieve stabiliteit cruciaal. Dat vertelde Toni Kroos tijdens een persmoment van de Duitse nationale ploeg in hun trainingskamp in het Italiaanse Eppan.

“Wat je nodig hebt, is de vaste wil om achterin alles gesloten te houden. In 2014 slikten we tijdens het volledige WK amper tegengoals (vier in zeven matchen, red). Dat was geen toeval. De laatste tijd krijgen we duidelijk meer doelpunten tegen en ook dat is geen toeval”, zegt de middenvelder van Duitsland, dat afgelopen weekend nog met 2-1 verloor in en tegen Oostenrijk. Manuel Neuer vierde er zijn langverwachte terugkeer tussen de palen van de Mannschaft.

Volgens Kroos moeten tegenstanders schrik hebben van Duitsland. “We moeten ervoor zorgen dat het voor de andere landen onaangenaam is om tegen ons te voetballen. Ze moeten zeggen: okay, we nemen het liever niet op tegen de Duitsers. Als dat gebeurt, dan liggen er kansen om de toplanden te verslaan”, meent de middenvelder van Champions League-laureaat Real Madrid.

Hoe dan ook verwacht de 28-jarige Kroos meer tegenstand voor de Mannschaft dan op het vorige WK. “Ik vind dat de beste landen sterker zijn dan in 2014. Frankrijk is beter. Brazilië is twee klassen sterker. Spanje is beter. We moeten voldoende nederigheid tonen.”

Julian Draxler, een voetballer met een reukje aan

Elke voetballer heeft wel een ritueel, zo ook Julian Draxler. Training of wedstrijd, de Duitse international stapt nooit het veld op zonder zich te parfumeren. “Of ik nu moet trainen of een match spelen, ik ga nooit zonder parfum het veld op”, geeft de 24-jarige middenvelder toe in het Duitse magazine Bunte. “Collega’s vragen me regelmatig of ik niet zonder kan. Maar iedereen heeft wel zijn ritueel. Bij mij is dat in de toiletzak grabbelen en twee of drie keer met een parfumflesje spuiten. Het geeft mij een gelukzalig gevoel.”

Dat Draxler een commerciële overeenkomst heeft met een parfumbedrijf, is dan ook geen verrassing. Voetballers besteden doorgaans veel aandacht aan hun verschijning. Draxler is daarop geen uitzondering. “Het is een cliché maar wij zijn heel, heel ijdel”, bevestigt de Duitser.

Sinds zijn transfer begin 2017 van Volkswagen-stad Wolfsburg naar PSG en het mondaine Parijs paste hij ook zijn kledingstijl aan. “Je kan er gerust door de straten lopen met wat gewaagdere dingen. Niemand zal je er verrast aankijken”, zegt Draxler, die ook bijzonder veel schoenen heeft. “Ik heb alle mogelijke soorten. Mijn collectie telt zo’n 70 paar.”

Duitsland treft in de groepsfase Mexico (17 juni), Zweden (23 juni) en Zuid-Korea (27 juni).