Beursklim van 9.500 procent maakt zelfs schoonmakers miljonair
Foto: Imaginechina

Hoe 400 werknemers, inclusief portiers, schoonmakers en cafetariapersoneel, de jackpot wonnen: het Chinese bedrijf dat hen bij de oprichting aanwierf is vandaag een van de best presterende aandelen ter wereld.

Bij de meeste grote beursgenoteerde bedrijven moet je niet lang zoeken wie de grootverdieners zijn: het topmanagement, aangevuld met een aantal gespecialiseerde techneuten en topwetenschappers met bijhorend doctoraat.

Beter dan Netflix

Maar Sunny Optical Technology Group in China, wiens beurskoers het voorbije decennium sneller is gestegen dan welk aandeel ook in de wereldwijde MSCI-index, zijn de rijkste werknemers de fabrieksarbeiders, de portiers, schoonmakers en het hoofd van de bedrijfscafetaria. Het Chinese succesbedrijf, dat cameralenzen maakt, deelde bij de oprichting namelijk aandelenpakketten uit aan alle personeelsleden, ongeacht hun functie in het bedrijf.

Volgens berekeningen van het persagentschap Bloomberg heeft dat vandaag tot gevolg dat honderden gewone werknemers miljonair zijn geworden. De beurswaarde van het bedrijf is de voorbije tien jaar immers letterlijk met liefst 9.500 procent geëxplodeerd. Daarmee doet het Chinese bedrijf zelfs beter dan Netflix, dat zijn beurskoers over dezelfde periode ‘slechts’ met 7.500 procent zag stijgen.

Trustfonds bezit 35 procent

Het Chinese bedrijfje, drie decennia geleden met een lening van amper 10.000 dollar opgericht door een voormalige technologiewerknemer (Wan Wenjiang) met enkel een middelbareschooldiploma, is vandaag immers 22 miljard dollar waard op de beurs. Dankzij de groeiende vraag voor cameralenzen voor smartphones, auto’s en drones, levert het nu op grote schaal aan topbedrijven als Samsung en het Chinese Xiaomi.

Zo’n 400 werknemers uit de beginjaren hebben via een gezamenlijk trustfonds nu 35 procent van Sunny Optical Technology in handen, dat vandaag in totaal 28.000 werknemers telt. Terwijl oprichter Wan Wenjiang volgens de data van Bloomberg tevreden moet zijn met een belang van 6,8 procent.