Facebook deelde gegevens met Chinese bedrijven
Facebook-topman Mark Zuckerberg moest zich in april al verantwoorden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden omdat persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers waren gelekt. Foto: ap

Dat Facebook gebruikersgegevens met de Chinese smartphonebouwer Huawei heeft gedeeld, zien Amerikanen als een gevaar voor de staatsveiligheid door de nauwe banden tussen Huawei en Peking.

Facebook geeft toe dat het gebruikersdata gedeeld heeft met vier Chinese bedrijven. De elektronicaproducenten kregen toegang zodat ze het sociale netwerk beschikbaar konden maken voor hun gebruikers, bevestigt Facebook, nadat The New York Times erover bericht had.

Facebook moest onlangs al toegeven dat meer dan zestig fabrikanten van mobiele telefoons en tablets toegang hadden tot informatie van Facebook-gebruikers en hun vrienden. Dat moest de smartphonebouwers de kans geven om op maat gemaakte apps te bouwen. Onder hen waren vier Chinese bedrijven, blijkt: Lenovo, OPPO, TCL en Huawei. Vooral Huawei staat erg dicht bij de Chinese overheid. Dat doet in de Verenigde Staten de vraag rijzen of dit mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn.

Privacy-schandalen

Facebook zegt dat het de overeenkomsten wil beëindigen. Volgens Facebook zijn de data alleen op telefoons van de bedrijven terechtgekomen en niet op servers. De Amerikaanse technologiereus moest eerder dit jaar al door het stof toen bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers had buitgemaakt in een poging verkiezingen te manipuleren.