Wie naast lottowinaar woont, gaat sneller failliet
Laat uw ogen niet uitsteken door de blitse wagen van uw buurman. Foto: belga

Als je iemand rijk ziet worden, ga je zelf meer uitgeven, meer speculeren en meer lenen, blijkt uit academisch onderzoek bij buren van Canadese lottowinnaars.

De dichte buren van Canadese lottowinnaars zijn zelf meer geneigd om opvallende goederen, zoals een blitse wagen, te kopen of hun geld in speculatieve investeringen te steken. Ook zijn ze geneigd om meer te lenen en uiteindelijk financieel over de kop te gaan. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Amerikaanse Georgetown University, de Canadese universiteit van Alberta en de Federal Reserve Bank of Philadelphia, waarover persbureau Bloomberg bericht.

‘Hoe groter de jackpot van een lottowinnaar, hoe meer buurtbewoners bankroet gaan’, concludeert het laatste werkdocument van het onderzoek. In 2016 presenteerden de onderzoekers al voorlopige resultaten waaruit werd besloten dat de buren van lottowinnaars vooral opvallende zaken kopen, zoals een blitse wagen voor op de oprit. Bij zaken voor binnenshuis, zoals meubels, speelde het effect veel minder.

Risicovolle investeringen

Nu blijkt dat Canadezen die naast een lottowinnaar wonen ook meer geneigd zijn om hun geld in risicovolle investeringen te steken, zoals aandelen. Ze zijn ook geneigd om meer te lenen dan mensen die niet naast een lottowinnaar wonen. Een prijzenpot van een mediaan jaarlijks inkomen zou de kans op bankroet bij de buren met 6,6 procent doen stijgen.

De onderzoekers focusten vooral op de buurten waar mensen wonen die met een ‘kleine’ pot aan de haal gingen: van 800 tot 120.000 dollar. Dat komt omdat winnaars van een echt grote prijzenpot sneller uit een bepaalde buurt wegtrekken. Bovendien zijn winnaars van kleinere bedragen meer geneigd om hun geluk geheim te houden. Volgens de onderzoekers zouden buren minder geneigd zijn om zelf meer uit te geven als ze weten dat de winnaar zijn welvaart te danken heeft aan geluk.