Harvey Weinstein pleit onschuldig
Foto: AP

De voormalige Hollywoodproducer Harvey Weinstein heeft dinsdag voor de rechtbank in New York onschuldig gepleit voor de aanklachten van verkrachting en seksueel geweld.

Het gaat om feiten uit 2004 en 2013 tegen twee niet nader genoemde vrouwen. De advocaat van Weinstein had eerder al gezegd dat hij onschuldig zou pleiten. Weinstein heeft tot nu immers altijd volgehouden dat elk seksueel contact met wederzijdse instemming was.

De autoriteiten openden een onderzoek nadat het magazine New Yorker getuigenissen van verschillende vrouwen bracht over aanranding en verkrachting door Weinstein. Op 25 mei gaf hij zichzelf aan op het politiecommissariaat in Manhattan. Hij werd geboeid naar de rechtbank overgebracht.

Bondig en kalm

De 66-jarige filmbons reageerde dinsdag bondig en kalm op de vragen van rechter James Burke. De zaal was gevuld met ongeveer honderd toeschouwers en buiten stonden tientallen journalisten. Op 22 september wordt Weinstein opnieuw voor de rechtbank verwacht.

Harvey Weinstein pleit onschuldig
Foto: Photo News

In oktober 2017 waren Rose McGowan en Ashley Judd de eersten om hem aan te klagen, later volgenden nog vele bekende actrices, waaronder Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lena Headey en Salma Hayek. In totaal hebben meer dan 70 vrouwen Weinstein van grensoverschrijdend gedrag, onder meer verkrachting, beschuldigd.

Er lopen ook onderzoeken naar Weinstein in Los Angeles en Londen.