Sánchez zet enkele zwaargewichten in zijn nieuwe regering
Sánchez wil geen coalitie vormen met Podemos Foto: EPA-EFE

De nieuwe Spaanse regering zal alleen uit socialisten bestaan. Er komt geen coalitie met Podemos

De nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez heeft de belangrijkste ministers van zijn regering bekendgemaakt. Het wordt een socialistische regering. Sánchez is niet ingegaan op de vraag van de linkse, anti-establishment partij Podemos om een coalitie te vormen. Podemos was de partij die samen met de PSOE de motie van wantrouwen tegen de regering Rajoy op de rails heeft gezet. Een woordvoerder van de partij zei dat Sánchez gekozen heeft voor een ‘zwakke regering’. De regering heeft maar 84 van de 350 zetels in het parlement.

Een van de belangrijke figuren in de nieuwe regering wordt Josep Borrell (71), die de minister van Buitenlandse Zaken wordt. Hij zat in de jaren negentig ook in de regering van Felipe González en hij was de voorzitter van het Europees Parlement tussen 2004 en 2007.

Borrell is een Catalaan, die tegen de separatistische plannen van de regering van de autonome regio is. Zijn benoeming is een duidelijk signaal aan de Independentistas. Borrell heeft altijd gezegd dat je tegelijk Catalaan én Spanjaard kunt zijn. Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië heeft al negatief gereageerd op de benoeming van Borrell.

De minister van Economie wordt Nadia Calviño, die tot gisteren de directeur-generaal voor de Begroting bij de Europese Commissie was.

Er komt ook opnieuw een minister voor Gelijke Kansen. Die post was in 2010 afgeschaft in het kader van besparingen. Carmen Calvo, een zwaargewicht bij de PSOE, wordt minister van Gelijke Kansen en de enige vicepremier. Zij was tussen 2004 en 2007 in de regering van José Luis Zapatero de minister van Cultuur. Daarna was zij tot 2011 de vicevoorzitter van de Kamer in het Spaans parlement.