2,2 miljoen euro fraude met cryptomunten gemeld
De virtuele goudkoorts, veroorzaakt door het succes van bitcoin, trekt ook oplichters aan. Foto: ap

Kris Peeters (CD&V) lanceert een campagne om te waarschuwen voor fraude met cryptomunten, waarvan bitcoin de bekendste is. ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook’, zegt de minister van Economie en Consumentenzaken.

De razendsnelle opmars van bitcoin vorig jaar – toen één bitcoin in twaalf maanden van ongeveer 900 euro tot bijna 20.000 dollar in waarde steeg – heeft de wereldwijde aandacht voor digitale munten, zoals bitcoin, fors doen toenemen. De virtuele goudkoorts heeft niet alleen speculanten en nieuwsgierigen aangetrokken, ook oplichters hebben zich op de wereld van cryptomunten gestort.

In ons land werd dit jaar al voor 2,2 miljoen euro aan fraude met cryptomunten gemeld bij de FSMA en het Meldpunt van de FOD Economie. Minstens 118 mensen in ons land werden het slachtoffer van oplichters.

Topje van de ijsberg

‘En dat is nog maar het topje de ijsberg’, zegt minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). ‘Want vele gedupeerden treden niet naar voren.’ Zo zou 96 procent van de fraudegevallen niet worden gemeld. ‘De reële totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt zo’n 130 miljoen euro’, staat te lezen in een persbericht van Peeters.

Ondertussen staan officieel 42 websites gerapporteerd als frauduleus. De lijst kan worden geraadpleegd op www.temooiomwaartezijn.be. Ze maakt deel uit van een sensibiliseringscampagne om Belgen te waarschuwen voor oplichters in de wereld van bitcoin en co. De campagne waarschuwt niet alleen voor cryptomunten, maar ook voor andere vormen van internetfraude. Sinds 2017 kreeg de FOD Economie al 8.188 meldingen voor online oplichting. De totale financiële schade bedroeg daarbij 13,6 miljoen euro.

Volkswijsheid

‘De campagne is gestoeld op een volkswijsheid zo oud als de straat’, zegt Peeters. ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.’ Controleer je tegenpartij voor je iets koopt of onderneemt, adviseert de minister.

Vorig jaar al was er geen gebrek aan waarschuwingen. Van Wall Street-bankiers over Nobelprijswinnaars tot regelgevers: ze rolden over elkaar om speculanten te behoeden voor de ‘zeepbel’. Beleggen in bitcoin is als de hel betreden, zei Sir Howard Davies, ceo van de Royal Bank of Scotland en de vroegere topman van de Britse financiële waakhond. ‘Ze laten maar beter alle hoop varen.’