Donald Trump heeft de huldiging voor de American football-kampioen Philadelphia Eagles afgelast. Het grootste deel van het team had de uitnodiging van het Witte Huis geweigerd, nadat Trump van football-spelers eiste dat ze zouden recht staan voor het Amerikaanse volkslied. ‘Dit bewijst dat de president een labiele egotripper is zonder vaderlandsliefde', reageerde de burgemeester van Philadelphia.

‘De Philadelphia Eagles kunnen niet met hun volledige ploeg aanwezig zijn voor de viering in het Witte Huis’, gaf Amerikaans president Donald Trump in een persbericht toe. Volgens het Witte Huis zouden minder dan tien spelers en coaches van de American football-kampioen hebben toegezegd.

‘Ze zijn het niet eens met hun president omdat hij erop staat dat ze trots rechtstaan voor het volkslied, met de hand op het hart, ter ere van de moedige mannen en vrouwen in ons leger en van het Amerikaanse volk’, aldus Trump. De president uitte stevige kritiek op de vele sporters die in de VS knielen tijdens het volkslied om te protesteren tegen het buitensporige politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Eind vorige maand bezweek de NFL onder de druk en stelde een geldboete in voor wie niet wil rechtstaan voor de Star-Spangled Banner.

Anti-leger

De meer dan 1.000 fans die werden uitgenodigd bij het Witte Huis voor de viering ‘verdienen beter’, aldus Trump. Zij zijn dinsdagmiddag (Amerikaanse tijd) nog steeds welkom, voor ‘een ander soort ceremonie’. ‘Eén die ons prachtige land viert en eer betoont aan de helden die vochten om het te beschermen’, herhaalde de president zijn kritiek als zouden de knielende sporters tegen het leger zijn, wat ze zelf ten stelligste ontkennen.

Jim Kenney, de democratische burgemeester van Philadelphia, nodigde de Eagles prompt uit voor een viering op het stadhuis. ‘Dit bewijst dat de president een labiele egotripper is zonder vaderlandsliefde, die geobsedeerd is met toeschouwersaantallen en bang is voor de vernedering, een feestje te geven waar niemand naartoe wil.’