Tiener zoekt wapen voor ‘schietpartij op school’: ‘Misplaatste grap’
Foto: AFP

De Amerikaanse FBI onderschepte vorige week een bericht vanuit België om een wapen te bestellen in de Verenigde Staten. Een minderjarige uit Dendermonde kon gisteren opgepakt worden en verscheen al voor de jeugdrechter. ‘Het was een misplaatste grap’, zegt zijn advocaat.

Een Amerikaans bedrijf ontving donderdag een verontrustend chatbericht. Dat zou, volgens Het Nieuwsblad, verstuurd zijn vanuit een school in Dendermonde. ‘Ik zoek een toestel om zo veel mogelijk slachtoffers te maken’, zou de verzender gezegd hebben. Hij vermeldde daarbij dat hij een school shooting plande.

De Amerikaanse FBI onderschepte de mail en lichtte de Belgische politie in. ‘Dankzij een snelle interventie en vlotte samenwerking tussen de verschillende diensten kon een minderjarige verdachte geïdentificeerd worden’, zegt het parket van Oost-Vlaanderen.

De verdachte werd opgepakt en verhoord. De jongeman verklaarde dat hij geen kwaadwillige intenties had en de consequenties van zijn handelingen niet had ingeschat. De jeugdrechter in Dendermonde legde de minderjarige een aantal maatregelen op. De kwalificatie (juridische omschrijving, red.) van het misdrijf - valse dreiging met een aanslag - laat wel geen opsluiting van de jongeman toe.

De advocaat van de scholier reageerde al. ‘Hij heeft een misplaatste grap uitgehaald en beseft het. Mijn cliënt was wat aan het freewheelen op de computer op school. Hij zat in een Amerikaanse chatbox en liet daar het woord "school shooting" vallen.’