Morgen spelen de Rode Duivels hun tweede oefenwedstrijd in aanloop naar het WK voetbal in Rusland. Tegen Egypte (20.45 uur) en ook volgende maandag tegen Costa Rica (20.45 uur) zal Roberto Martinez alvast uitproberen wie de beste optie is om de geblesseerde Vincent Kompany in de defensie te vervangen.

“In onze volgende twee wedstrijden zullen we alle verdedigers speeltijd geven”, vertelt Roberto Martinez op zijn persconferentie een dag voor de wedstrijd tegen Egypte. “Leander Dendoncker, Laurent Ciman en Dedryck Boyata zullen de minuten wat verdelen. We zullen telkens alle zes onze wissels gebruiken.”

Over de blessure van Vincent Kompany had hij nog niet veel nieuws. “In de volgende zeven dagen zullen we veel informatie vergaren over Kompany, maar op dit moment valt er nog niet veel te vertellen. We laten de medische staf zijn werk doen. Vincent is meteen beginnen werken, al twaalf uur na de match was hij bezig met zijn herstel. Over een week weten we misschien meer.”

Met Ciman en Batshuayi?

Afgaande op de ‘hesjes’ tijdens de training van vanavond zou Laurent Ciman tegen Egypte de plaats innemen van Vincent Kompany. Ook Michy Batshuayi stond in de mogelijke basisploeg. Op basis van die ploegverdeling op training zou dit de opstelling zijn voor morgenavond: Courtois – Alderweireld, Ciman, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco – Mertens, Eden Hazard – Batshuayi. De spits van Chelsea zou dus eens zijn kans krijgen om te spelen. “Ik had Romelu zaterdag graag negentig minuten laten staan, maar ik wilde geen risico nemen omdat hij nog maar pas terug is na een blessure”, zegt bondscoach Roberto Martinez. “Maar Romelu voelde geen reactie, dus is het vanaf nu de bedoeling om hem zoveel mogelijk minuten te laten spelen. Maar ook Batshuayi heeft speeltijd nodig in de voorbereiding en zal die krijgen.”

De Bruyne speelklaar

Alleen Vincent Kompany en Thomas Vermaelen ontbraken op training. Kevin De Bruyne en Axel Witsel zijn klaar om te spelen, maar bondscoach Martinez wil niet te veel bezig zijn met het resultaat. “Ik heb voor elke vriendschappelijke wedstrijd een doelstelling die ik wil halen. Ik wil veel informatie vergaren. De spelers zijn bezig aan een fantastische voorbereiding en die boodschap wil ik ook aan de fans geven. Ik wil niet dat ze zich te veel zorgen maken. Dat ze niet te veel bezig zijn met het resultaat of wat ze zien op het terrein. Het is pas op het tornooi dat het resultaat van tel is.”

Martinez wil vooral zien dat zijn ploeg stappen vooruit zet. “Het doel van de wedstrijd tegen Egypte is om de dingen die niet zo goed waren tegen Portugal beter doen en vasthouden wat toen wel goed was. We gaan onszelf testen tegen één van de ploegen die verdedigend het best georganiseerd is van alle ploegen op de wereldbeker. Want er gaat veel aandacht naar het ontbreken van Mo Salah, maar onder Hector Cuper is Egypte een fantastisch sterk verdedigend blok geworden. In meer dan veertig wedstrijden hebben ze achttien clean sheets laten optekenen. Dat wordt een goede test, want tegen Portugal ontbrak het ons aan een goede laatste pass. Niet abnormaal omdat het onze eerste wedstrijd was, maar nu moeten we aanvallend beter doen. Met hun sterke tegenaanval en hun dribbelende kwaliteiten wordt het een goede test.”

“Het zal een heel andere wedstrijd worden dan tegen Portugal. We zullen meer balbezit hebben, maar het is de vraag wat we daar mee gaan doen. We willen weer laten zien wat we goed deden in de kwalificaties, toen we het hoogste aantal doelpunten scoorden van Europa. We moeten weer naar dat niveau. Egypte is verdedigend sterk en zal vooral een echte test zijn met het oog op de WK-match tegen Tunesië. Die ploegen lijken hard op elkaar.”