Drie op de tien schoolverlaters zonder diploma hebben na jaar nog geen werk
Foto: Bart Dewaele

Of een schoolverlater erin slaagt snel werk te vinden, blijft voor een groot deel afhankelijk van het behaalde diploma. Van de jongeren die afzwaaien met een masterdiploma, is na een jaar nog slechts 3,9 procent op zoek naar een job. Bij degenen die helemaal geen diploma hebben, is dat 31,9 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB. Daarin komen dezelfde trends als de voorbije jaren naar voren: hoe hoger het diploma, hoe makkelijker iemand werk vindt. Maar ook voor de niet-gediplomeerden is er goed nieuws: bij hen is er eveneens een lichte daling van het aantal jongeren dat een jaar na het verlaten van de schoolbanken nog werkloos is.

Zevende jaar

Ook voor wie geen studies aan een hogeschool begint, is het van belang om zo goed mogelijk opgeleid de zoektocht naar werk aan te vatten. Zo is er een duidelijk verschil bij bso’ers die wel of niet een zevende jaar hebben gevolgd.

‘Een zevende jaar bso biedt niet enkel een diploma maar ook meer specialisatie, werkervaring en maturiteit. Dat geeft duidelijk meer kansen op de arbeidsmarkt. Na zes jaar studie is 17,8 procent van de schoolverlaters uit het bso een jaar na het afstuderen op zoek naar werk. Een jaartje extra doet het percentage werkzoekenden dalen naar 11,0 procent’, constateert de VDAB.

Duaal leren

Ook de ervaring die leerlingen tijdens hun studies opdoen, speelt een rol. Bso’ers die afstuderen, doen beter dan gemiddeld: bij hen is slechts 11 procent na een jaar nog werkloos. ‘Dit is het gevolg van een selectie-effect waarbij alleen de leerlingen met een leerovereenkomst op zak beginnen aan een leertijd’, zegt de VDAB. ‘Dit maakt van de leertijd een  sterk duaal-leersysteem.'

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ziet daarin het bewijs dat het duaal leren de kansen van deze leerlingen alleen maar vergroot. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar meer dan 50 studierichtingen leertijd aanbieden.