‘Deliveroo-koeriers zijn werknemers’, zegt Spaanse rechtbank
Volgens een Spaanse rechtbank zijn de koeriers van Deliveroo geen zelfstandigen. Foto: reuters

Volgens een Spaanse rechter bestaat er wel degelijk een ‘arbeidsrelatie’ tussen het onlineplatform en de koeriers die de maaltijden bezorgen. Deliveroo houdt vol dat de fietskoeriers zelfstandigen zijn.

De fietskoeriers die voor Deliveroo maaltijden aan huis bezorgen werken als ‘valse zelfstandigen’. Dat heeft een Spaanse rechter in Valencia geoordeeld, na een klacht van ex-koerier, Jose Enrique, waarmee de samenwerking door Deliveroo vorig jaar werd stopgezet. Volgens het hof heeft Enrique recht op dezelfde ontslagvergoeding als andere werknemers van het bedrijf.

De rechter besluit dat er een arbeidsrelatie bestaat tussen de koeriers en Deliveroo, gekenmerkt door een zeker vorm van ‘afhankelijkheid’ die ‘alleen denkbaar is in loonverband’.

De discussie of de maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers dan wel zelfstandigen zijn, woedt in verschillende landen. Het is de eerste keer dat een rechter in Spanje zich hierover uitspreekt. Ook in Barcelona loopt nog een proces. De Spaanse vakbonden voelen zich gesterkt door de uitspraak.

‘Oud contract’

Deliveroo kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. Aan het Franse persbureau AFP zei de maaltijdleverancier dat het vonnis op een contractuele verbintenis slaat die vandaag niet meer wordt gebruikt. Deliveroo buigt zich over verdere stappen.

In België moeten de fietskoeriers sinds februari verplicht een statuut als zelfstandige hebben bij Deliveroo. Niet alleen het Brusselse Gerecht, ook de Gentse arbeidsauditeur onderzoekt of ze niet als werknemers in loondienst moeten worden beschouwd. De Franstalige afdeling van de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie, die deel uitmaakt van de FOD Sociale Zekerheid, oordeelde in twee beslissingen eerder dit jaar dat dit wel het geval is.

'Volgens de commissie dragen de koeriers geen financieel of economisch risico en hebben ze geen verantwoordelijkheid en beslissingsmacht over de financiële middelen', analyseert juriste Isabelle Van Hiel in het laatste nummer van De Juristenkrant. De koeriers hebben ook niets te zeggen over het aankoopbeleid of de prestaties die in aanmerking komen voor de prijsafrekening van de werkzaamheden en mogen ze zich niet voordoen als een onderneming ten overstaan van andere personen.  (kde)