Man die door Gentse politie werd neergeschoten, niet langer in levensgevaar
Het gerechtelijk lab en een wapendeskundige kwamen ter plaatse om de precieze omstandigheden van de schietpartij te onderzoeken. Foto: fvv
In Gent is maandagavond een man van Afrikaanse origine neergeschoten door de politie. Volgens de eerste informatie had hij geen gehoor gegeven aan de bevelen van de agenten. Hij was een tijdlang in levensgevaar.

De politie had rond 18.50 uur verscheidene oproepen binnengekregen uit de buurt van de Zwijnaardsesteenweg. Die gingen over een man die zich agressief gedroeg. Hij zou er meerdere mensen bedreigd hebben met een mes, in een wagen gestapt zijn en de bestuurster van de wagen eveneens bedreigd hebben met een mes. Daarop stuurde de politie een team ter plaatse.

De lokale politie van Gent lokaliseerde het voertuig en zette de achtervolging in. De wagen hield halt aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Zwijnaardsesteenweg met de Edelsteenstraat. Aan het stuur zat een vrouw, met daarnaast de verdachte. Twee politiemensen stapten uit hun voertuig en kwamen tussenbeide. Daarna ontstond het schietincident. Het Comité P onderzoekt of de agent reageerde op basis van wettige verdediging.

De verdachte raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij werd geopereerd. Hij verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar dat is inmiddels geweken. Het gaat om een 33-jarige man met de Nigeriaanse nationaliteit, die in Gent woont. De verdachte en de vrouw aan het stuur zouden elkaar kennen.

Zoals de procedure voorschrijft, worden twee onderzoeken gevoerd. Een naar de feiten die aanleiding hebben gegeven tot de tussenkomst van de politie, en een naar het schietincident. 'Het Comité P moet uitmaken of de Gentse politie het vuur rechtmatig heeft geopend.'