Planckendael verliest tweede olifant in een week tijd
Olifantje Tarzen moet nu verder zonder mama Phyo Phyo

In de zoo van Planckendael is maandagavond de Aziatische olifant Phyo Phyo (36) gestorven. De dierenarts liet haar inslapen na een nierfalen. Nog maar een week geleden moesten het dierenpark ook afscheid nemen van de jonge olifant Qiyo (2).

Bij olifant Phyo Phyo werd een tijd geleden een nierfalen geconstateerd. Met eiwitarme voeding en medicatie probeerden de verzorgers de situatie onder controle te houden.

Toch verslechterde haar conditie sneller dan verwacht. De olifant bleef moeizaam eten en vermagerde nog meer. De afgelopen dagen had ze overduidelijk erg veel pijn. Daarop namen de verzorgers samen met de dierenarts de beslissing om haar te laten gaan.

‘We hebben alles op alles gezet om Phyo Phyo niet te verliezen’, zegt coördinator Ben. ‘Haar moeten laten gaan doet me vreselijk pijn. Ik zal haar missen en blijven herinneren. Nu gaat onze speciale zorg uit naar haar baby, Tarzen. Hij moet een plaatsje vinden in de groep en goed kunnen opgroeien.’

Olifantentempel blijft gesloten

De olifantenkudde krijgt nu tijd om afscheid te nemen van Phyo Phyo. De tempel is dan ook voorlopig gesloten. De kudde - en vooral de anderhalve maand oude Tarzen - moet een nieuw evenwicht vinden.

Phyo Phyo was de moeder van zes olifanten, waarvan May Tagu, Kai-Mook en Tarzen nog steeds in Planckendael wonen.

Nog maar een week geleden hebben Planckendael en de olifantenfamilie ook afscheid moeten nemen vande jonge olifant Qiyo (2). Qiyo, ook een dochter van Phyo Phyo, stierf op 28 mei aan herpes.