Eén bank-app voor alle betalingen
Foto: BELGAIMAGE
Betalen met je Belfius- of Argenta-rekening? Dat kan voortaan vanuit je KBC-rekening.

Vanaf de derde week van juni kunnen klanten van KBC hun KBC-app ook gebruiken om betalingen te doen vanuit rekeningen die ze bij andere banken hebben. Een betaling doen vanaf je rekening bij Axa, Argenta, ING, Belfius, BNP Paribas Fortis … het zal allemaal kunnen vanuit de KBC-app. KBC loopt daarmee voor op de Europese PSD2-richtlijn, die inhoudt dat banken rekeninginfo ter beschikking moeten stellen.

KBC deed eind maart al een eerste stap in de richting van één overkoepelende bank-app. Het werd toen mogelijk om de saldi van je verschillende zichtrekeningen te zien op de KBC-app. Nu gaat KBC een stap verder: je kan ook betalen vanuit de verschillende zichtrekeningen. KBC grijpt daarvoor terug naar de techniek van de ‘domiciliëring’. Een klant die bijvoorbeeld wil dat hij zijn Belfius-rekening kan gebruiken in de KBC-app, moet digitaal (eenmalig) toestemming geven over te gaan tot een domiciliëring. KBC schiet immers de betaling vanuit de Belfius-rekening van de klant voor én recupereert vervolgens zelf het geld bij Belfius.

Voluntaristisch

Het systeem wordt als volwaardige bankservice gelanceerd, maar is tamelijk voluntaristisch. In de eerste plaats hanteert KBC de techniek van ‘scraping’ om te weten te komen wat het saldo op je zichtrekeningen bij andere banken is. Het gaat om een soort ‘snapshot’ waar het saldo in heel veel gevallen zal kloppen, maar waarop de allerlaatste aankopen die nog niet verrekend zijn, kunnen ontbreken. In theorie is het mogelijk dat KBC dus een betaling voorschiet die ze niet volledig kan recupereren. ‘Dan moeten we met de klant praten’, zegt Viviane Huybrecht, directeur communicatie KBC.

Een helemaal sluitend systeem kan maar gelanceerd worden zodra de banken elkaar hun api-code hebben meegedeeld. De PSD2-richtlijn verplicht banken dat uiterlijk tegen september volgend jaar te doen. ‘We hebben een aantal banken om hun code gevraagd, maar die nog niet gekregen. Voorlopig doen we het zo en intussen is dit een interessant leerproces over de mogelijke impact van PSD2 op de markt’, zegt Huybrevcht. Ook andere banken zoals Hello Bank en Belfius hebben al gelijkaardige diensten in het vooruitzicht gesteld. ‘Maar wij lanceren het al deze maand’, zegt Huybrecht.

KBC heeft in zijn app ook de parkeerfunctie 4411 geïntegreerd, evenals de maaltijdcheques van een kleinere speler. KBC stelde ook een test voor met Alexa, de luidspreker van Amazon. Klanten van KBC kunnen straks hun saldo raadplegen via Alexa.