SKEPP lauwert journalisten De Standaard
Stefaan Van Gool Foto: BELGAIMAGE

De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale, kortweg SKEPP, reikt dit jaar ‘De Zesde Vijs’ uit aan De Standaard-journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut.

Met de prijs bekroont SKEPP ‘personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij het verspreiden van kritische en objectieve informatie over pseudowetenschap’.

Eckert en Eeckhaut winnen de prijs voor hun werk rond de Leuvense kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool. Ze onthulden dat hij bij het UZ Leuven moest vertrekken omdat hij knoeide met zijn klinische studies. Van Gool overdreef de werking van behandelingen en zijn patiënten waren niet altijd volledig geïnformeerd. SKEPP apprecieert dat de journalisten ‘hun nek uitstaken om de waarheid naar boven te laten komen’. Voor Eeckhaut is het de tweede keer dat hij de prijs wint.

Skeptische Put

De ‘Skeptische Put’ werd dit jaar aan actrice Veerle Dobbelaere gegeven. Die treedt op als coach voor het bedrijf TalentTester, dat carrièreadvies verstrekt op basis van gelaatsuitdrukkingen. ‘Wat deze beoefenaars onder meer via hun website beweren, deed zelfs de ervaren leden van de prijzencommissie slikken’, zegt SKEPP.

Oprichtster Nancy Steels en Veerle Dobbelaere ‘bedachten een volledig nieuwe manier om geld te verdienen door het adviseren van carrières’, vindt SKEPP. ‘Gewoon door de gezichten van mensen te analyseren. De methode doet denken aan de negentiende-eeuwse frenologie, een theorie die vandaag geen wetenschappelijke basis heeft. Ook het BV-schap van één van onze twee laureaten wordt voor eigen promotie gebruikt’, laakt de jury.

SKEPP onderzocht de wetenschappelijk onderbouw van het werk van Talent Tester, maar was niet overtuigd. ‘Onder het wetenschappelijk bewijs bevond zich zelfs een studie van de bekende psycholoog Richard Wiseman, die net aantoont dat je iemands persoonlijkheid niet kan afleiden uit zijn uiterlijk.’