Veroordeelde Spaanse rapper wil zich aanbieden bij lokaal gerecht
Valtònyc. Foto: EPA-EFE

De wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeelde Spaanse rapper Valtònyc, wil zich volgens zijn advocaat aangeven bij de gerechtelijke instanties van het land waar hij zich bevindt.

Nog voor de termijn voor het begin van zijn drieënhalf jaar gevangenisstraf in Spanje op 24 mei was afgelopen, trok Valtònyc naar het buitenland. De bevoegde rechtbank in Spanje vaardigde intussen een internationaal arrestatiebevel uit om Valtònyc terug in eigen land te krijgen. Volgens Gonzalo Boye, een advocaat van de rapper, wil die zich bij het lokale gerecht aanmelden en zijn medewerking verlenen.

Waar Josep Miquel Arenas, zoals Valtònyc officieel heet, naartoe is gevlucht, is onduidelijk. Boye wilde aan Diario de Mallorca echter niet bevestigen waar Valtònyc zich bevindt.

De op Mallorca geboren Valtònyc werd er door het hof van de Balearen in 2017 schuldig bevonden aan het verheerlijken van terrorisme, het provoceren van de kroon en het bedreigen van politici met de dood. Zo rapte hij dat Esperanza ­Aguirre, voormalige topvrouw van Partido Popular, gedood zou worden. Over koning Juan Carlos en koningin Sofia rijmde hij dan weer: ‘Koning Bourbon, ik weet niet of hij op olifantenjacht ging, dan wel achter de hoeren aanzat … terwijl Doña ­Sofía op een jacht aan het neuken was.’

Het hooggerechtshof had het vonnis in februari ondanks veel protest bevestigd. Op Mallorca en in andere delen van het land vonden meerdere solidariteitsbetogingen voor de rapper plaats.