Bakker niet gestraft voor weigeren bruidstaart voor homokoppel
Charlie Craig en David Mullins bestelden hun bruidstaart bij Foto: AP

Een homoseksueel koppel dat bij een bakker geen bruidstaart mocht kopen, is door het Amerikaanse hooggerechtshof in het ongelijk gesteld. De bakker zei dat hen een taart leveren in strijd was met zijn geloofsovertuiging.

De zaak begon in 2012, toen David Mullins en Charlie Craig naar bakker Jack Phillips stapten om het traditionele dessert voor hun trouwfeest te bestellen. Maar de conservatieve bakker uit Colorado zag dat niet zitten en zei dat hij als ‘creatief kunstenaar’ het recht had om klanten een creatie te weigeren. Als alternatief bood hij hen standaardproducten uit zijn assortiment aan, zoals koekjes.

De uitspraak van het hooggerechtshof zou echter geen vrijbrief zijn om homoseksuele stellen anders te behandelen dan heteroseksuele verloofden. In dit specifieke geval zou de mensenrechtencommissie van Colorado te weinig respect hebben getoond voor de religieuze overtuiging van de bakker, in die mate dat zijn zaak niet neutraal is behandeld.

De beslissing van het hooggerechtshof was niet unaniem. Zo wees rechter Ruth Bader Ginsburg erop dat de seksuele geaardheid van het koppel de enige reden was om de verkoop te weigeren. ‘Phillips wou aan een koppel van hetzelfde geslacht een dienst weigeren die hij aan een heterokoppel wel levert.'