Minder verkeersdoden op onze wegen
Foto: jvw

Het aantal verkeersdoden is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het verkeersinstituut Vias. Het aantal jonge bestuurders dat om het leven komt, ligt 4 keer lager dan 10 jaar geleden.

In de eerste drie maanden van dit jaar vielen op onze wegen 84 doden, tegenover 104 in dezelfde periode vorig jaar. Nooit eerder vielen er minder verkeersdoden in die periode van het jaar. Het aantal doden is in dezelfde mate gedaald in Vlaanderen en Wallonië. Ook het aantal gewonden loopt terug met vijf procent.

Jonge bestuurders

Opvallend is dat er voor het eerst sinds de start van de verkeersveiligheidsbarometer vijftien jaar geleden meer doden zijn gevallen tijdens nachten in de week (11 doden) dan tijdens weekendnachten (7 doden).

Er zijn bovendien bijna vier keer minder doden gevallen in ongevallen waarbij een jonge bestuurder (18-24 jaar) betrokken was dan in dezelfde periode tien jaar geleden. Toen waren dat er nog 48. Het aantal letselongevallen met jonge bestuurders is ook fors gedaald van 1.505 naar 1.285 (-15 procent).

'Bemoedigend'

‘Deze trend gaat verder op de dalende trend voor heel 2017’, zegt Vias in een persbericht. ‘Deze bemoedigende cijfers moeten wel met voorzichtigheid bekeken worden, want het gaat enkel over een periode van drie maanden. De interpretatie van deze cijfers is niet altijd eenvoudig.’

Bij de bekendmaking van de cijfers voor 2017 bleek al dat het aantal verkeersdoden gedaald is, maar dat het zeer moeilijk wordt om de doelstelling van maximaal 420 doden tegen 2020 nog te halen.