Bij de vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn zondag minstens 25 doden en 300 gewonden gevallen.

De Volcan de Fuego spuwde een acht kilometer lange roodgloeiende stroom van lava uit. Ze braakte ook stenen, zwarte rook en as uit.

Verkoolde lichamen lagen op de stomende restanten van een pyroclastische stroom, terwijl reddingswerkers in de nasleep van de uitbarsting de zwaargewonden hielpen.

‘De rivier van lava heeft het dorp El Rodeo getroffen. Er zijn gewonden, mensen die verbrand zijn en doden’, zegt Sergio Cabanas van het rampenbestrijdingsagentschap Conred.

Bij de dodelijke slachtoffers zouden minsten drie kinderen zijn. Mogelijk loopt de dodentol nog op.

‘Niet iedereen kon ontsnappen’

Op sociale media zijn verschillende video’s van het natuurgeweld verschenen. In een van de video’s vertelt een vrouw hoe ze maar nipt van de lava is kunnen ontsnappen. ‘Niet iedereen kon ontsnappen, ik denk dat ze bedolven zijn’, zegt Consuelo Hernandez.

De 3.763 meter hoge Volcán de Fuego ligt in het gebergte Sierra Madre, op ongeveer 40 kilometer van Guatemala-Stad en in de buurt van de koloniale stad Antigua. Dat is een toeristische trekpleister. Door de uitbarsting ligt de internationale luchthaven in de hoofdstad stil.

Volgens het rampenbestrijdingsagentschap Conred zijn duizenden mensen geëvacueerd en worden in totaal 1,7 miljoen mensen getroffen door de uitbarsting van de ‘Vuurvulkaan’. Het is de grootste uitbarsting sinds 1974, zeggen lokale experts.