Anti-migratiepartij wint verkiezingen in Sloveniê
Janez Jansa kreeg zondagavond applaus. Foto: REUTERS
De conservatieve oppositiepartij SDS van de voormalige premier Janez Jansa heeft de verkiezingen in Slovenië gewonnen. Met nagenoeg alle stemmen geteld, komt de partij uit op ongeveer 25 procent.

Jansa, die zich tegen de komst van vluchtelingen kant en tijdens de verkiezingscampagne actieve steun van de Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban kreeg, zal het evenwel moeilijk krijgen een coalitie te vormen. Zes partijen die samen 45 procent van de stemmen behaalden, willen verhinderen dat hij opnieuw aan de macht komt.

Nieuwkomer Lista Marjan Sarec (LMS) komt met 13 procent van de stemmen op de tweede plaats te staan. LMS wordt geleid door de voormalige comedian Marjan Sarec. ‘Als iedereen zich aan zijn woord houdt, rekenen wij op een kans om een nieuwe regering te vormen,’ zei hij al aan Pop TV

De partij van de huidige premier Miro Cerar, de Modern Centrum Partij (SMC), klokt af op ongeveer 9,8 procent, gevolgd door onder andere de linkse partij Levica met 9,5 procent en de Sociaaldemocraten (SD) op 9,3 procent.