‘Trump kan zichzelf allicht gratie verlenen, maar zal dat niet doen’
Rudy Giuliani. Foto: AP

Amerikaans president Donald Trump, die onder druk staat door het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, kan zichzelf in dat onderzoek allicht een presidentieel pardon verlenen. ‘Maar hij is dat niet van plan’, zegt zijn advocaat Rudy Giuliani.

Robert Mueller leidt het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Zou Donald Trump daarbij ooit in het vizier komen, dan kan de president zichzelf allicht gratie verlenen. Dat heeft Rudy Giuliani gezegd, de voormalige burgemeester van New York, die Trump sinds april juridisch adviseert. Maar Trump is dat volgens Giuliani ‘niet van plan’.

In een gesprek met ABC verduidelijkte Giuliani dat de Amerikaanse grondwet niet expliciet zegt dat een president zichzelf géén presidentieel pardon kan verlenen. ‘Het is een erg interessante vraag’, aldus nog Giuliani. ‘Eentje die, goh, enkel door de grondwet kan beantwoord worden.’

Moet Trump het ooit doen, dan zouden de gevolgen wel verstrekkend zijn, beseft Giuliani. ‘Iemand anders gratie verlenen, is één ding. Jezelf, dat is iets helemaal anders.’ In een gesprek met NBC stelde Giuliani het forser: ‘Het gaat niet gebeuren. De president van de Verenigde Staten die zichzelf vergeeft, is ondenkbaar… Het zou allicht leiden tot zijn onmiddellijke afzetting.’

Ruslandonderzoek

In Muellers onderzoek werden al verschillende medewerkers van Trumps campagneteam aangeklaagd. De speciaal aanklager wil ook onderzoeken of Trump het Ruslandonderzoek heeft proberen dwarsbomen. Zowel Trump als de VS ontkennen dat Rusland zich heeft proberen mengen in de verkiezingen, en Trump heeft naar eigen zeggen het onderzoek evenmin proberen dwarsbomen.

Nog volgens Giuliani is het een ‘open vraag’ of Trump een gesprek met Mueller ziet zitten, maar staat Trumps juridisch team daar negatief tegenover. Giuliani zei ook dat elke mogelijke dagvaarding van Mueller zou aangevochten worden als ‘onnodig lastigvallen’, omdat het Witte Huis al miljoenen documenten en verschillende getuigen bezorgde.