‘Assad plant bezoek aan Kim Jong-un’
Foto: AP
De Syrische president Bashar al-Assad wil op bezoek gaan naar Noord-Korea en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten. Dat meent althans het officiële nieuwsagentschap van het geïsoleerde communistische land.

KCNA verspreidde het bericht dat de Syrische president de geloofsbrieven ontvangen heeft van Mun Jong Nam, de man die sinds 30 mei als ambassadeur Noord-Korea vertegenwoordigt in Damascus. ‘Ik ga Noord-Korea bezoeken en Kim Jong-un ontmoeten’, zo wordt Assad geciteerd in een summier bericht dat te lezen is op de Engelstalige website van KCNA en opgepikt wordt door media wereldwijd.

Daarbij zou Assad verwezen hebben naar de historische banden tussen beide naties. Hafez al-Assad, voorganger en vader van Bashar, ontmoette destijds Kim Il-sung, de grootvader van de huidige Kim en sinds zijn overlijden in 1994 officieel in functie als de ‘eeuwige president van de republiek’.

KCNA citeert nog felicitaties van Assad voor het ‘buitengewone politieke kaliber en wijs leiderschap’ dat Kim Jong-un recentelijk tentoonspreidde. ‘Ik ben zeker dat hij de eindoverwinning zal halen en zonder falen de eenmaking van Korea realiseren.’

Syrië bevestigt niet

De wens van Assad om op de koffie te gaan in Pyongyang, wordt enkel door Noord-Koreaanse media gemeld. Vanuit Syrië zijn er nog geen berichten in die zin. Of er dus echt een concreet bezoek gepland is, is niet meteen duidelijk.

Beide landen hebben historisch gezien sterke militaire banden. Volgens een VN-rapport van eerder dit jaar levert Noord-Korea bijvoorbeeld naast conventionele wapens ook materiaal voor chemische wapens aan het door een oorlog verscheurde Syrië.

Noord-Korea is al decennia zeer geïsoleerd, onder meer omwille van het kern- en raketprogramma. Maar de voorbije maanden kwam daar wat verandering. Pyongyang haalde met de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea de banden aan met Seoel en vrijdag bevestigde de Amerikaanse president Donald Trump dat de topontmoeting met Kim Jong-un op 12 juni in Singapore dan toch zal doorgaan. Washington wil dat Noord-korea het kernwapenprogramma opgeeft en Pyongyang wil af van de zware economische sancties.

Inmiddels liet de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zondag op een veiligheidsconferentie in Singapore weten dat de sancties tegen Noord-Korea niet verlicht worden, zonder verifieerbare en onomkeerbare maatregelen voor de denuclearisatie.
Een bezoek van Assad zou voor Kim Jong-un het allereerste ontvangst van een buitenlands staatshoofd zijn, sinds hij in 2011 zijn vader opvolgde.