Trump: ‘VS werden jaren opgelicht door andere landen’
Foto: EPA-EFE

Zeer uitzonderlijk kwam er geen gezamenlijke slotverklaring aan het einde van de G7-bijeenkomst. ‘Het is aan de Verenigde Staten om een handelsoorlog te vermijden’, dreigen de EU en Canada nadat Trump de invoerheffingen eerder verhoogde. De Amerikaanse president is echter niet onder de indruk.

‘We hebben nog een paar dagen om de nodige stappen te nemen om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te vermijden. En om een handelsoorlog tussen G7-leden te vermijden’, verwoordde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire de mening van de ministers van Financiën uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië.

‘De bal ligt in het kamp van de Verenigde Staten’, was de duidelijke boodschap van Le Maire aan zijn Amerikaanse collega Steven Mnuchin. ‘Het is aan de VS-regering om de juiste beslissingen te nemen, de plooien glad te strijken en de moeilijkheden te overwinnen.’

Canada en de Europese Unie stapten eerder allebei naar de Wereldhandelsorganisatie nadat de VS de douanetarieven op staal en aluminium had verhoogd tot respectievelijk 25 en 10 procent. De onvrede is zo groot dat er zeer uitzonderlijk zelfs geen gezamenlijke slotverklaring kwam na de bijeenkomst van de zeven grootste economieën in het Canadese Whistler.

Amerikaans president Donald Trump toonde zich op Twitter ondertussen niet onder de indruk van de dreigementen. ‘Als je bijna 800 miljard minder verdient aan handel, kan je je het niet veroorloven om een handelsoorlog te verliezen. De Verenigde Staten werden jaren opgelicht door andere landen.’