Verrassende Let volgt De Buyst op als winnaar van Heistse Pijl

De Let Emils Liepins heeft de Heistse Pijl, de vierde manche van de Napoleon Games Cycling Cup, op zijn naam geschreven. De man van One Pro Cycling hield nog net Wouter Wippert (Roompot) af in een vreemde spurt en volgt Jasper De Buyst op op de erelijst. De Nederlander Piotr Havik (BEAT Cycling Club) kwam dichtbij met een sterke aanval, maar werd in het slot overrompeld. Jens Adams pakte op de laatste helling uit met een snedige aanval, maar kon het in de spurt niet afmaken. Voor Emils Liepins werd het zijn derde zege van het seizoen nadat hij eerder al de sterkste was in de Trofee Porec en de derde etappe in de Istrian Spring Trophy.

Het was Laurens Sweeck die met Erlend Blirka, Jordi Meeus, Rob Ruijgh en Corné van Kessel zorgde voor de traditionele vroege vlucht. Het vijftal mocht de acht plaatselijke ronden, van elk 15,7 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Berg van Heist, aansnijden met een voorsprong van 4:10 op de grote groep.

Daarin werd het tempo stelselmatig opgetrokken en met nog 55 kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen. Het bleef zeer onrustig tot zich op 43 kilometer van de finish een kopgroep vormde met negen renners. Daar maakten Nikolas Maes, Martijn Budding, Robbe Ghys, Tim Merlier, Mark Mc Nally, Michael Freiberg, Hayden Mc Cormick, Marten Kooistra en Kristian Aasvold deel van uit. Een drietal met Jimmy Janssens, Jim Aernouts en Piotr Havik probeerde de kloof met de vluchtersgroep te overbruggen, maar slaagde niet in de opzet.

De negen leiders konden met een voorsprong van een halve minuut beginnen aan de laatste drie ronden. Nog voor het aansnijden van de twee laatste ronden kregen we een algemene hergroepering. Het bleef aanvallen regenen maar niemand slaagde erin een grote kloof op te bouwen. Piotr Havik ging bij het ingaan van de slotronde even voor het peloton uit rijden. Achter hem regelden de mannen van Roompot-Nederlandse Loterij het tempo en op twee kilometer van het einde was de vlucht van Havik voorbij. Jens Adams trok fors door maar zag zich in de laatste rechte lijn geremonteerd worden door Emils Liepins.

De Let volgt daarmee Jasper De Buyst op als eindlaureaat. De Buyst moest met tandproblemen afzeggen voor deze editie. Lotto-Soudal zag bovendien Jens Debusschere ziek opgeven onderweg.

- Uitslag -

1. Emils Liepins

2. Wouter Wippert

3. Aksel Nommela

4. Jens Adams