Nieuwe Catalaanse leider wil gesprek met Spaanse premier
Torra Foto: AFP

De nieuwe regionale regering in Catalonië heeft zaterdag de eed afgelegd in Barcelona. Minister-president Quim Torra riep na de eedaflegging op tot overleg met de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez, die eveneens zaterdag de eed heeft afgelegd.

‘Eerste minister Pedro Sánchez, laten we praten, laten we het probleem aanpakken, laten we risico’s nemen, u en ik’, aldus Torra. Hij benadrukte wel dat een onafhankelijke staat het doel blijft.

De nieuwe Catalaanse regering telt geen ministers die in gevangenschap of ballingschap zitten, wat voor Madrid een noodzakelijke voorwaarde was om de voogdij op Catalonië op te heffen.

De samenstelling van de nieuwe Catalaanse bewindsploeg werd vrijdag gepubliceerd in de Catalaanse versie van het staatsblad. Die publicatie kan enkel plaatsvinden wanneer de regering in Madrid daarmee instemt. Catalonië werd vorig najaar immers onder voogdij geplaatst, nadat het geprobeerd had om zich van Spanje af te scheiden.

De sociaaldemocraat Sánchez werd zaterdag door koning Felipe VI ingezworen als de nieuwe premier van Spanje. Hij is de zevende premier van Spanje sinds het einde van de Franco-dictatuur in 1975 en de eerste zonder een parlementsverkiezing.