Israëlisch leger onderzoekt dood jonge Palestijnse verpleegster
Razan al-Najar aan het werk tijdens de protesten. Foto: REUTERS

De Israëlische legerleiding heeft een onderzoek geopend naar de dood van Razan al-Najar (21), een Palestijnse verpleegster die vrijdag doodgeschoten zou zijn door Israëlische soldaten bij protesten in de Gazastrook.

Het Israëlische leger stelt dat Palestijnse militanten Israëlische soldaten vrijdag onder vuur namen met geweren en granaten, op het moment dat de vrijwillige verpleegster Razan al-Najar gedood werd ten oosten van de stad Khan Younis, in het zuiden van Gaza. In een verklaring meldde de legerleiding zaterdag dat de dood van al-Najar onderzocht wordt.

Volgens medewerkers van de Palestijnse hulpdiensten en getuigen ter plaatse werd de 21-jarige al-Najar gedood toen ze richting het grenshek met Israël liep om een gewonde te helpen.

Duizenden Gazanen woonden zaterdag de begrafenis van de jonge vrouw bij. Onder hen ook gewonden die door al-Najar geholpen werden bij eerdere protesten aan de grens met Israël. Het lichaam van de verpleegster was in een Palestijnse vlag gewikkeld en werd zo door de straten gedragen.

Bij de protesten die sinds 30 maart elke week plaatsvinden in Gaza zijn ondertussen al meer dan 100 Palestijnen gedood door het Israëlische leger, duizenden anderen raakten gewond. Volgens de Palestijnen waren de meeste slachtoffers ongewapende burgers en gaat het om buitensporig geweld, Israël houdt vol dat er ook veel leden van Hamas en andere militanten werden geviseerd. Israëls ingrijpen werd door de internationale gemeenschap veroordeeld.