Japan vertrouwt Kim niet
Foto: AP

Noord-Korea mag niet beloond worden, alleen maar omdat het land in dialoog gaat. Zo heeft de Japanse regering gereageerd op de ontmoeting tussen Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump, die nu toch doorgaat. Zuid-Korea geeft Kim dan weer het voordeel van de twijfel.

De Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera, waarschuwde op een veiligheidsconferentie in Shangri-La voor overdreven optimisme nu blijkt dat de ontmoeting tussen Amerikaans president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore toch doorgaat.

Onodera herinnerde eraan dat Noord-Korea eerder al beloofde om het nucleaire programma op te schorten, en nadien toch de kernwapens bleef ontwikkelen. ‘In dat opzicht is het belangrijk om het land niet te belonen omdat het akkoord gaat de dialoog aan te gaan.’

Volgens Japan zal er enkel vrede komen in de regio als het zeker is dat Noord-Korea concrete actie onderneemt om alle kernprogramma's en de ontwikkeling van raketten voor alle afstanden, te stoppen.

Zuid-Korea: ‘Focussen op vooruitgang, niet op onenigheid’

Onodera’s Zuid-Koreaanse ambtgenoot Song Young-moo erkende op dezelfde conferentie dat er discussie bestaat over de manier waarop de nucleaire ontwapening van Noord-Korea moet gebeuren. Volgens hem is het belangrijk om te focussen op de progressie die wordt geboekt en niet op de onenigheid, anders zal het overleg nooit vooruitgaan.

‘Maar er moet een volledige, verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling komen’, was ook Song duidelijk. ‘Die moet opgelegd worden, en ik geloof dat Kim Jong-un die zal omarmen.’

Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich blij dat de ontmoeting nu toch doorgaat. Volgens de Chinezen is die instrumentaal om denuclearisatie en blijvende vrede te bereiken voor het Koreaanse schiereiland.