De stad Diest kreeg zaterdagochtend te maken met zware wateroverlast als gevolg van het onweer. Volledige straten liepen onder water en ook in het nabijgelegen Aarschot werd het rampenplan afgekondigd. Ondertussen rijden door het noodweer tot maandag geen treinen tussen Hasselt en Luik.

De straten in de wijken Poels en Speelwijk in Diest zijn vannacht onder water gelopen. De eerste oproepen kwamen binnen rond 3 uur vanochtend. In de straten in de buurt zijn ook kelders onder water gelopen. 

Vrijdag kreeg Zuid-Limburg al te maken met heel wat wateroverlast. Vooral Tongeren en Voeren werden erg zwaar getroffen. De regio zou meer dammen, graszoden en alternatieve teelttechnieken nodig hebben om dergelijke overlast te vermijden in de toekomst.

De beelden doen denken aan september 1998. Toen stonden grote delen van Diest blank.

Geen elektriciteit

Ook in Aarschot kwamen in de Tieltseweg, Oudenbos, Ebdries en Heiken in Rillaar enkele woningen onder water te staan, ook de elektriciteit viel uit. De 1.200 zandzakken die standaard in voorraad liggen in Aarschot, bleken niet te volstaan. Alle zandzakvoorraden binnen de Hulpverleningszone Oost werden aangesproken en verdeeld door de brandweer. Halverwege de namiddag werd de productie van extra zandzakken opgestart, maar door de situatie van overmacht was het onmogelijk om aan de grote vraag te voldoen.

Geen treinverkeer tussen Hasselt en Luik

Ondertussen lijkt het ergste van de baan, een aantal streken heffen het eerder ingestelde rampenplan dan ook weer op. Onder meer de gouverneur van de provincie in Luik meldt dat het provinciaal rampenplan wordt opgeheven. Wel zijn daar nog twee spoorlijnen onderbroken. Het gaat om lijn 40, Luik-Wezet-Maastricht, waarop zaterdagnamiddag alweer treinen zullen rijden, en om lijn 34, Luik-Hestal-Glaaien. Door de problemen op die laatste lijn rijden tot maandag geen treinen tussen Hasselt en Luik-Guillemins. Dat meldt Infrabel.

De brandweer is de hele nacht bezig geweest met water wegpompen en opkuisen van de schade van de storm. Om 21 uur vrijdagavond hadden ze al meer dan 500 interventies afgewerkt. Zaterdagochtend had de brandweer nog altijd veel werk: iets voor 10 uur stonden nog bijna 200 interventies op de wachtlijst. Tegen de ochtend was de situatie genormaliseerd, en het provinciaal coördinatiecomité besliste zaterdag om 6.20 uur het rampenplan af te blazen. 'Sinds 22 uur vrijdagavond hebben we slechts tien telefoons gekregen op het niet-dringende noodnummer 1722', aldus provinciegouverneur Hervé Jamar.

Tussen Wezet en Maastricht zijn vervangbussen ingelegd. Door de problemen op lijn 34 is er dus geen treinverkeer tussen Hasselt en Luik-Guillemens. Reizigers wordt gevraagd via Landen te reizen. De IC-treinen vanuit Antwerpen-Centraal zijn beperkt tot Tongeren. Tussen Tongeren en Luik-Guillemins kunnen reizigers gebruikmaken van lijn 74 van De Lijn.