Dan toch een ontmoeting tussen Trump en Kim
Foto: AP

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal dan toch doorgaan. Ze ontmoeten elkaar op 12 juni in Singapore.

De rechterhand van Kim Jong-un, Kim Yong Chol, heeft vrijdag in Washington een persoonlijke brief van de Noord-Koreaanse leider aan Donald Trump gegeven. De president liet weten dat het overhandigen van de brief uiteindelijk 'een lang gesprek' werd. 'De brief was erg interessant', aldus Trump. Hij gelooft dat de situatie met Noord-Korea uiteindelijk positief zal evolueren. 'Ik denk dat onze relatie zal starten op 12 juni.' 

Amerika zal het niet meer hebben over 'maximale druk' tegenover Noord-Korea, omdat beide landen nu 'op goede voet staan'. 'Ik kijk uit naar de dag dat ik de sancties kan opheffen', aldus Trump.

Afgeblazen

Trump had Kim recent aangepord om hem ‘te bellen of te schrijven’ als hij wou dat de historische top nog zou doorgaan. Eerder blies Trump die ontmoeting af, wegens 'reusachtige woede' in verklaringen van Pyongyang. Trump liet Kim Jong-Un in een brief weten waarom de ontmoeting niet zou plaatsvinden. ‘Ik keek heel erg uit naar de ontmoeting’, zegt Trump in de brief. ‘Jammer genoeg, door de enorme boosheid en openlijke vijandigheid in uw meest recente statement, voel ik de reeds lang geplande ontmoeting als ongepast aan, op dit moment.’

In de dagen daarop liet Trump weten dat de ontmoeting toch zou kunnen plaatsvinden. Pyongyang wou de 'historische ontmoeting' altijd al laten doorgaan. De Noord-Koreaanse leider is bereid ‘om een einde te brengen aan een tijdperk van confrontatie dankzij een succesvolle top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten’.

Trumps eist dat Noord-Korea volledig en eenzoudig zou 'denucleariseren'.  Kim bevestigt dat hij ook nog altijd bereid is om het Noord-Koreaanse atoomprogramma stop te zetten, maar wil af van de zware economische sancties. 'Ik denk niet dat we veel geld aan Noord-Korea zullen moeten spenderen, dat zal Zuid-Korea doen', zegt Trump.