Was de sla de oorzaak van de salmonella-uitbraak?
Themabeeld Foto: iStock
De oorzaak van de salmonellabesmetting in Oost- en West-Vlaanderen, waarbij 450 kinderen ziek geworden zijn, is nog steeds niet achterhaald. De sla is de laatste verdachte.

Experts van het Federaal Voedselagentschap, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano hebben samen monsters onderzocht om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Maar tijdens het onderzoek werden in de lasagne en het stoofvlees, de maaltijden die mogelijk de oorzaak van de besmetting zijn, geen sporen van salmonella gevonden. Eén werknemer van de geviseerde traiteur Esthio was drager van salmonella, maar door zijn functie binnen het bedrijf kon de besmetting niet via hem komen.

De laatste verdachte

Het onderzoek zal zich nu focussen op de sla, dat als laatste verdacht voedingsmiddel overblijft. Van de sla waren zowel bij de school als bij de traiteur geen resten meer over om te analyseren.

‘Dat er niets gevonden is in de stalen, betekent niet dat de traiteur vrijgepleit wordt’, zei Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid eerder. ‘De traiteur is de enige gemeenschappelijke factor. Het moet iets bij de traiteur zijn, alleen heeft het FAVV nog niet kunnen vinden wat.’

Traiteur herstart

De traiteur die de maaltijden verspreidde, werd gesloten op donderdag 24 mei en zal herstarten vanaf 4 juni. In eerste instantie zal enkel geleverd worden aan bedrijfsklanten, later ook aan de scholen. Alle scholen waar de traiteur maaltijden heeft geleverd, moeten eerst alle lokalen poetsen en desinfecteren alvorens ze opnieuw maaltijden van de traiteur kunnen serveren.

De traiteur laat weten vol spanning het resultaat van de laatste tests af te wachten. ‘Vooral naar onze klanten toe. We willen graag zo snel mogelijk weer open.’

Esthio leverde de maaltijden bij een veertigtal scholen waar de zieke kinderen gemeld zijn. Geen enkel kind heeft blijvende gevolgen van de salmonellabesmetting. In totaal werden 450 kinderen ziek, waar bij 313 salmonella werd bevestigd.