Als een volleerd spurter: Mathieu van der Poel pakt zege en leiderstrui in eerste rit Boucles de la Mayenne
Foto: rr

De Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft vrijdag zijn ambities kracht bijgezet in de eerste etappe van de Franse rittenkoers Boucles de la Mayenne (2.1).

Van der Poel, vorig jaar eindwinnaar en donderdag tweede in de proloog ondanks een polsblessure, was na 176 kilometer tussen Renault St Berthevin en Gorron in een massaspurt sneller dan de Fransman Marc Sarreau (Groupama-FDJ) en de Duitser Max Kanter (Sunweb Development Team). De Nederlandse veldrijder is ook de nieuwe leider.

Landgenoten Thomas Joseph en Gianni Vermeersch toonden zich onderweg bedrijvig in de vlucht van de dag. Tot de finish reikte hun poging echter niet. In de finale werden door het peloton nog diverse andere aanvalspogingen ongedaan gemaakt. Een val, met onder meer sprinter Jon Aberasturi, ontsierde het slot. De verwachte groepsprint kwam er alsnog en daarin was Van der Poel duidelijk de sterkste.

In de stand leidt Van der Poel met elf seconden voorsprong op Romain Seigle. Onze landgenoot Eli Iserbyt is vierde op zestien seconden. De Boucles de la Mayenne duurt nog tot zondag.