Lotto-Soudal geplaagd door pech in Heistse Pijl: De Buyst niet van start, zieke Debusschere geeft op
Jasper De Buyst won in 2017 de Heistse Pijl. Foto: Photo News

Zaterdag wordt met start in Turnhout en aankomst na 194,1 kilometer in Heist-op-den-Berg de Heistse Pijl afgewerkt. Dit is meteen de vierde manche van de Napoleon Games Cup. Er komt met Lotto-Soudal slechts één WorldTour-ploeg aan de start, maar die wordt geplaagd door pech. Jasper De Busyt verscheen niet aan de start, onderweg verloor Lotto-Soudal ook Jens Debusschere.

Na de start vanop de Grote Markt van Turnhout, om 12u45, wordt met passages in Tienen, Lichtaart, Olen, Geel, Herentals en Hallaar een lus van 68,5 kilometer afgewerkt om dan in Heist-op-den-Berg de acht plaatselijke ronden van elk 15,7 kilometer aan te vatten. De eindmeet ligt op de Paul Van Roosbroecklaan.

Jasper De Buyst was vorig jaar de eindlaureaat. Hij haalde het na een sprint met een omvangrijke kopgroep van onder meer Kenny Dehaes en Joeri Stallaert. Jasper De Buyst voerde dit jaar normaal opnieuw de Lotto-Soudalformatie aan, maar kwam niet aan de start.

Tandproblemen

Na de koninginnenrit van de Vierdaagse van Duinkerke wam De Buyst ten val, toen hij zich naar de ploegbus begaf. Hij hield daar onder meer enkele gebroken tanden aan over. “Jasper heeft een zware ontsteking opgelopen aan zijn tanden, één van de naweeën van zijn val in de Vierdaagse van Duinkerke”, stelde sportdirecteur Marc Wauters. “Het was niet mogelijk voor Jasper om vandaag aan de slag te gaan. Jammer, want als renner wil je altijd je titel verdedigen. We starten dus met maar zes renners, maar dat zal onze ploegtactiek niet veranderen. Ik weet dat iedereen naar ons zal kijken. Lotto Soudal zal als enig WorldTourteam deze koers moeten dragen, maar daar hebben wij wel de juiste mannen voor. Komt het tot een sprint, dan rekenen we op Jens Debusschere en Tosh Van der Sande. En ook Sander Armée, Nikolas Maes, Marcel Sieberg en James Shaw kunnen hun plan wel trekken”, besloot Wauters.

Lotto-Soudal rekende dus op Debusschere voor de sprint, maar ook hij zal de meet niet halen. De snelle man gaf ziek op. De druk komt daardoor op de schouders van Van der Sande en Armée, die laatste won de Heistse Pijl in 2015.

De wedstrijd is meteen de vierde manche van de Napoleon Games Cup. Leider in dit regelmatigheidscriterium, de Fransman Florian Sénéchal, kwam evenwel niet aan de start vandaag.

Palmares sinds 2008

2017: Jasper De Buyst

2016: Dylan Groenewegen (Ned)

2015: Sander Armee

2014: Tom Boonen

2013: Tom Boonen

2012: Maxime Vantomme

2011: Bjorn Leukemans

2010: Aidis Kruopis (Lit)

2009: Greg Van Avermaet

2008: Geert Omloop