Pedro Sánchez wordt nieuwe Spaanse premier
Ex-premier Rajoy is de eerste om Sanchez te feliciteren Foto: AFP
De voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft vanmiddag de Spaanse koning op de hoogte gebracht dat het land een nieuwe premier heeft.

Om half vier vanmiddag ging Ana Pastor, de voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, naar Koning Felipe VI om hem de uitslag van de vertrouwensstemming mee te delen waarmee een einde is gekomen aan de minderheidsregering van premier Mariano Rajoy. Vanochtend heeft de motie van wantrouwen ingediend door Pedro Sánchez, de leider van de socialisten, een meerderheid in het parlement behaald. 180 van de 350 parlementsleden hebben voor de motie gestemd. Volgens de Spaanse wet, wordt de indiener van die motie de nieuwe premier, in dit geval Pedro Sánchez (46).

De koning aanvaardde eerst het ontslag van Rajoy, en benoemde vervolgens Sánchez. Sánchez zal mogelijk zaterdag de eed afleggen als de nieuwe premier van Spanje. Verwacht wordt dat hij begin volgende week zijn regering zal voorstellen.

De socialisten hebben maar 84 van de 350 zetels in het parlement. Mogelijk komt er een coalitie met de anti-establishmentpartij Unidos Podemos, die hem gesteund heeft in de motie van wantrouwen. Tot nu toe heeft de leider van Podemos, Pablo Iglesias, nog niet gezegd dat zijn partij tot de regering zal toetreden. Maar zelfs met Podemos aan boord zal de regering Sánchez geen meerderheid in het parlement hebben.