Rechterhand Kim gaat Trump persoonlijke brief geven
Kim Yong Chol. Foto: EPA-EFE

De rechterhand van Kim Jong-un, Kim Yong Chol, reist vrijdag naar Washington om Donald Trump een persoonlijke brief van de Noord-Koreaanse leider af te geven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, ontmoette Kim Yong Chol woensdag en donderdag in New York in een poging om de geplande top in Singapore, die Trump eerder had afgeblazen, te redden. Volgens Pompeo werd daarbij ‘echte vooruitgang’ geboekt, maar hij was toch nog niet zeker of de top op 12 juni zou doorgaan.

Vrijdag staat een bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie, geleid door de hooggeplaatste Kim Yong Chol, aan Donald Trump op de agenda. Daarbij zal een persoonlijke brief van de Noord-Koreaanse dictator aan de Amerikaanse president overhandigd worden.

Het is nog onduidelijk of de overhandiging in het Oval Office zal gebeuren. Het is evenmin bekend wat er precies in de brief staat. Trump had Kim recent wel aangepord om hem ‘te bellen of te schrijven’ als hij wou dat de historische top nog zou doorgaan.

Zwarte lijst

Het zal het eerste Noord-Koreaanse bezoek aan het Witte Huis zijn sinds 2000. Om het bezoek mogelijk te maken, moest de Noord-Koreaan wel eerst van een zwarte lijst gehaald worden. Daar was hij op beland nadat hij was beschuldigd van het beramen van een dodelijke aanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip in 2010.

Vrijdag kwamen hooggeplaatsten van Noord- en Zuid-Korea alvast bijeen in grensdorp Panjumon, in de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ), om de overeenkomsten die ze in april en mei bereikten, te implementeren. De twee Korea’s kwamen overeen een verbindingsbureau op te richten in de Noord-Koreaanse grensstad Keasong. Er werd ook beslist maatregelen te treffen om familieleden te herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 van elkaar gescheiden zijn, en om een grensoverschrijdende treinverbinding op te starten.

Washington wil dat Noord-Korea zijn kernprogramma stopzet, en Pyongyang wil af van de zware economische sancties. Noord-Korea heeft beloofd om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken en leek zijn enige nucleaire testsite vorige week te vernietigen.