Weg met het klein en groot beschrijf: wordt uw woning nu duurder?
Foto: BELGA

Met de hervorming van de registratierechten, vanaf vandaag van kracht, zijn klein en groot beschrijf finaal verleden tijd. Welke gevolgen heeft dat voor u?

Een mijlpaal in de vastgoedsector: vanaf vandaag is in Vlaanderen het nieuwe registratietarief van 7 procent van kracht. Dat betekent een flinke belastingverlaging op de aankoop van de meeste woningen, waarop tot gisteren ‘groot beschrijf’ van toepassing was. In de plaats van 10 procent registratierechten, betaalt u voortaan nog maar 7 procent. Woningen met ‘klein beschrijf’ krijgen er dan wel 2 procent bij, maar bij een aankoop van maximaal 200.000 euro, is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro (lees: een korting van 5.600 euro).

Het wordt alleszins een drukke zomer, weet notaris Bart van Opstal van notaris.be. Uit de cijfers van de afgelopen maanden is immers gebleken dat er sinds februari significant minder compromissen getekend zijn. ‘Mensen hebben duidelijk gewacht’, zegt Van Opstal, en het ligt in de lijn der verwachtingen dat zij nu tot een aankoop zullen overgaan.

Daarnaast stipt Van Opstal aan dat verschillende kandidaat-(ver)kopers de afgelopen maanden voor een tussenoplossing gekozen hebben: het afsluiten van een (ver)koopbelofte. Vermits zij nu zullen overgaan tot een officiële akte, zullen ook zij de agenda’s van notarissen vullen.

Duurder?

De keerzijde van de nieuwe registratierechten is dat woningen mogelijk iets duurder zullen worden. Volgens Van Opstal is dat nu eenmaal het gevolg van vraag en aanbod. Meer kandidaat-kopers maakt een markt competitiever, wat de prijs kan opdrijven.

‘We hebben dat in het verleden ook gezien, bijvoorbeeld met de woonbonus’, klinkt het. Maar volgens Van Opstal is in het verleden altijd gebleken dat de Vlaamse vastgoedmarkt goed omkan met zo’n scenario’s. Lees: voor excessen hoeft u niet te vrezen.