Di Rupo dient 'onbeschofte' De Wever opnieuw van antwoord
Foto: Photo News
Na de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) over de verantwoordelijkheid van de ouders van Mawda, antwoordde Elio Di Rupo (PS) met een open brief. ‘U bent het probleem’, reageert De Wever. En daar heeft Di Rupo vrijdag op zijn beurt op gereageerd.

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in een open brief in La Libre hard uit naar PS-voorzitter Elio Di Rupo. ‘Beste Elio, u bent niet de oplossing voor het probleem. U bent het probleem.’ De Wever verwijt Di Rupo en de PS hun aandeel in de migratiepolitiek van het verleden. ‘Jarenlang heeft de PS de facto een opengrenzenbeleid gevoerd’, bijt hij Di Rupo toe.

De Wever haalt daarbij de Snelbelgwet aan, de asielcrisis begin jaren 2000 onder de eerste regering Verhofstadt en de gezinshereniging. Het vreemdelingenstemrecht leverde volgens de N-VA'er heel wat ‘personen op die als stemmenreservoir voor uw partij konden dienen’. Ook de onderinvesteringen in de veiligheidsdiensten wrijft hij Di Rupo aan.

Uitloper

De brief is een uitloper van de uitspraken die De Wever vorige week deed. Hij zei toen dat de ouders van de gedode peuter Mawda ook een belangrijke verantwoordelijkheid droegen. Die uitspraken leiden bij heel wat politici tot verontwaardigde reacties, afgelopen woensdag zelfs nog bij De Wevers partijgenoot Jan Peumans. ‘Ik zou zulke uitspraken nooit doen. Ouders dragen verantwoordelijkheid, maar of je dat in deze situatie op deze manier moet zeggen, daar heb ik vraagtekens bij’, zei Peumans voor de camera van Villa Politica. ‘Op het lijk van een klein kind dit soort verhalen brengen, dat is mijn stijl niet, ik hou daar niet van.’

Ook Di Rupo kroop deze week in de pen om zijn ongenoegen over wat er gebeurd was kenbaar te maken. ‘Uw uitspraken, beste Bart, zijn een schande voor het land’, schreef de voormalige premier in De Morgen. ‘Wanneer men vandaag de Belgische kranten voor hen vertaalt, ontdekken de ouders (van Mawda, red.) dat de ‘schaduwpremier’, de man achter het repressieve en regressieve beleid van het federale België, hen letterlijk verantwoordelijk stelt voor de dood van hun kind. Je zou je verklaringen moeten lezen en herlezen, Bart, om te beseffen hoe onmenselijk jij en helaas ook andere politici van ‘jouw’ regering overkomen.’ Hij voegde eraan toe dat mocht hij nog premier zijn, hij de ouders een uitzonderlijke en hernieuwbare regularisatie voor vijf jaar zou aanbieden.

Daarmee lag de bal terug in het kamp van de N-VA-voorzitter, die er vrijdagochtend een harde trap tegen gaf. ‘Als politieke beslissers hebben wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat tragedies zoals degene die het leven heeft gekost aan Mawda vermeden worden. Dat kunnen we alleen doen door de controle over onze grenzen opnieuw in handen te nemen.’

Woordenoorlog

En nog steeds was de woordenoorlog niet afgelopen, want Di Rupo reageerde vrijdagochtend al meteen op Bel-RTL op het schrijven van De Wever. Hij verweet zijn N-VA-collega niet langer de bal, maar de man te spelen. ‘Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever’, klinkt het scherp. ‘Wat hij over mij zegt, is onaanvaardbaar. Het is niet Elio Di Rupo die de oorlog in Syrië is gestart of de problemen in Koerdistan heeft gecreëerd. Die vluchtelingen zijn beschermd door internationale conventies.’ 

De oud-premier is het ook niet eens met de beschuldigingen dat de vorige regering een laks beleid heeft gevoerd. ‘De vorige regering heeft het beter gedaan dan de huidige’, zegt Di Rupo en verwijst naar het werk van Maggie De Block (Open VLD) als staatssecretaris van Asiel en Migratie.

Di Rupo stelt voorts dat de PS al 40 jaar geen minister van Binnenlandse Zaken heeft gehad. ‘Wat Bart De Wever vertelt, getuigt van misprijzen tegenover de Franstaligen. Hij praat de Vlaamse publieke opinie naar de mond omdat hij beseft dat hij stemmen moet halen bij extreemrechts. De dood van een kind valt niet te rijmen met de rest van wat Bart De Wever vertelt’, aldus de PS-voorzitter, die ‘een minimum aan staatsmanschap’ vraagt opdat de familie ‘tot rust kan komen en rouwen’.