Bedenker van videospel Pong overleden
Ted Dabney, uiterst links, met een pong-spelcomputer in het kantoor van Atari in 1973 Foto: Al Alcorn/Computer History Museum

De Amerikaan Ted Dabney, die in het begin van de jaren zeventig het mythische videospel Pong lanceerde, is eind vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt onder meer The New York Times. Dabney stond ook mee aan de wieg van spelcomputerproducent Atari.

Samuel ‘Ted’ Dabney richtte in 1972 zijn bedrijf Atari op, in Silicon Valley. Het bedrijf speelde een pioniersrol bij de ontwikkeling van arcadespellen en spelcomputers.

Datzelfde jaar nog werd Pong gelanceerd, een van de eenvoudigste maar tegelijkertijd ook succesrijkste games ooit. In dat spel wordt een partijtje tafeltennis gesimuleerd. De spelers moeten een klein vierkantje (de bal) achter een verticale lijn (de bat) van de tegenspeler zien te krijgen.

Van bijzondere effecten was in die periode nog geen sprake. De opvallendste vorm van animatie was een kort elektronisch geluid dat weerklonk wanneer je erin slaagde met je bat de bal te raken.

Dabney stapte al in 1973 op bij Atari. Volgens de gespecialiseerde website destructoid.com was hij al sinds het begin van de jaren tachtig niet meer actief in de informaticasector.