Denemarken verbiedt volledige sluier in publieke ruimte
Foto: Geertje De Waegeneer

Het Deense parlement heeft donderdag een wet aangenomen die het dragen van een volledige islamitische sluier (boerka of nikab) in de publieke ruimte verbiedt.

Iedereen die een kledingstuk draagt dat het gezicht verbergt in de publieke ruimte, kan beboet worden. Daar vallen ook balaclava’s, skimaskers die het gezicht bedekken en valse baarden onder. Er wordt een uitzondering gemaakt voor beschermingsmaskers en winterkledij zoals sjaals en kostuums en maskers voor carnaval of Halloween.

De wet werd aangenomen met 75 stemmen voor en 30 stemmen tegen en treedt op 1 augustus in werking.Wie een eerste keer wordt betrapt, riskeert een boete van 1.000 Deense kroon (134,37 euro). Daarna lopen de boetes op, tot 10.000 Deense kronen.

Binnen de Deense politiek was er verdeeldheid over de wet, zelfs binnen de centrumrechtse minderheidsregering. Zo waren de parlementsleden van de Liberale Alliantie vrij om te stemmen, maar de regeringsleden van de partij moesten wel ‘voor’ stemmen. De sociaaldemocraten, de belangrijkste oppositiepartij, en de rechts-populistische Deense Volkspartij, die gedoogsteun levert aan de minderheidsregering, stemden voor de wet.

Met het verbod volgt Denemarken het voorbeeld van landen als België, Frankrijk en Oostenrijk. Frankrijk was het eerste land om de gezichtsbedekking te verbieden in een publieke ruimte in 2011. In Duitsland, Bulgarije en Oostenrijk geldt een gedeeltelijk verbod op het dragen van de volledige sluier in bepaalde omstandigheden.

Volgens een rapport uit 2010 droegen tot 200 vrouwen in Denemarken (een land van 5,7 miljoen inwoners) een sluier over het volledige gezicht.