Zeker 313 gevallen van salmonella vastgesteld na vergiftiging
Nicolas, een slachtoffer van de salmonella-uitbraak Foto: vtm

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft 453 meldingen gekregen van zieke kinderen na een salmonella-uitbraak in West- en Oost-Vlaanderen. Bij 313 kinderen is met zekerheid salmonella vastgesteld. Opvallend: de maaltijd ligt volgens de eerste resultaten van het FAVV niet aan de oorsprong van de besmetting. ‘Toch is de traiteur de enige gemeenschappelijke factor.’

De salmonella-uitbraak van vorige week blijft maar uitbreiden. Er zijn nu al zeker 313 kinderen getroffen door de besmetting, verspreid over 34 scholen in het zuiden van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. ‘We krijgen nog dagelijks gegevens binnen van de centra voor leerlingenbegeleiding, huisartsen en ziekenhuizen, die we controleren en met elkaar vergelijken’, verduidelijkt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat er deze week nog kinderen ziek worden door deze besmetting, is niet uitgesloten.

Opvallend: op basis van de analyseresultaten van het Voedselagentschap zijn noch de grondstoffen, noch de maaltijden verantwoordelijk voor de salmonella-besmetting. Morgen worden nog resultaten vrijgegeven over de werknemers en het materiaal. 'We kunnen momenteel nog geen conclusies trekken', zegt Dorine Van Geert, woordvoerder van het FAVV. 'Nog niet alle stalen zijn onderzocht.' 

‘Dat er niets gevonden is in de stalen, betekent niet dat de traiteur vrijgepleit wordt’, reageert Moonens. ‘De traiteur is de enige gemeenschappelijke factor. Het moet iets bij de traiteur zijn, alleen heeft het FAVV nog niet kunnen vinden wat.’

Het bedrijf uit Harelbeke blijft deze week zeker dicht. 'Er is nog geen specifieke datum afgesproken waarop het bedrijf kan heropstarten', aldus Van Geert.

Type salmonella

Vooral jonge kinderen zijn getroffen. ‘Het gaat om kleuter- en lagere scholen die via eenzelfde traiteur hun schoolmaaltijden kregen.' 

Uit de stalen van zieke personen blijkt dat het om salmonella van het type ‘typhimurium’ gaat. ‘Dat is een vorm die eerder voorkomt in vleesproducten dan in bijvoorbeeld zuivelproducten’, verduidelijkt Moonens. ‘Daaruit kunnen we echter niet concluderen dat het via het vlees verspreid werd.’

Impact

Het bedrijf uit Harelbeke biedt warme maaltijden, koude maaltijden en broodjes aan. Dagelijks levert het tussen 10.000 en 12.000 maaltijden aan scholen, OCMW’s en andere organisaties. ‘Het bedrijf bestaat sinds 1974, het is de eerste keer dat dit ons overkomt. De impact hiervan is enorm en we hopen dan ook dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt’, liet eigenaar Hervé Vervaeck eerder weten.

Het onderzoek naar de bron van de besmettingen loopt nog verder via labo-onderzoek op verschillende stalen.