Unia ontvangt vooral klachten over discriminatie op de werkvloer
Foto: BELGA

Unia heeft vorig jaar 2.017 dossiers geopend over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden, een stijging van 6 procent tegenover 2016. Het gelijkekansencentrum opende het vaakst dossiers over discriminatie op de werkvloer.

Ruim een kwart van alle geopende dossiers, 572 om precies te zijn, vielen in de categorie ‘Arbeid en Werkgelegenheid’. Dat is 13,5 procent meer dan in 2016. De meeste van die dossiers gaan over zogenaamde ‘raciale’ criteria (27 procent), gevolgd door het criterium handicap (20,7 procent) en leeftijd (15,7 procent).

‘Het blijkt dat de spanningen binnen onze samenleving ook hun weg vinden naar de werkvloer’, zegt Unia-directeur Els Keytsman. ‘Net zoals de samenleving blijft de arbeidswereld draaien rond een standaardprofiel, en worden zo de ongelijkheden uit de samenleving gekopieerd. Je vindt makkelijker een goede job als je tussen de 25 en 45 jaar oud bent, je blank bent en een goede gezondheid hebt.’

‘Als je buiten dat standaardprofiel valt, is het risico op discriminatie, pesterijen of uitsluiting groter. Dan moet je je bewijzen en krijg je tegelijkertijd meer af te rekenen met discriminaties’, benadrukt Keytsman.

Vernederend gedrag

Unia constateerde daarnaast in 2017 een aanzienlijke stijging van het aantal dossiers over gezondheidstoestand. ‘Dat criterium staat op de vierde plaats, gelijk met geloof en levensbeschouwing. Ook dat is veelzeggend. We krijgen steeds meer meldingen voor vijandig of vernederend gedrag, of zelfs ontslag, na periodes van afwezigheid wegens ziekte’, aldus Keytsman.

Omdat er binnenkort verkiezingen aankomen, vraagt Unia aan de Belgische gemeenten om een voorbeeldrol op te nemen. ‘De lokale besturen zijn ook werkgevers. Zij moeten ervoor zorgen dat hun personeel de diversiteit van de burgers vertegenwoordigt.’