Vijftig taliban gedood in Afghanistan, 102 gijzelaars bevrijd
Generaal John Nicholson Foto: REUTERS

Het Amerikaanse leger heeft ongeveer vijftig talibanstrijders gedood bij een operatie tegen de verantwoordelijken van een aanval op de provinciehoofdstad Farah. Afghaanse elite-eenheden hebben in de zuidelijke provincie Helmand dan weer 102 mensen bevrijd uit de handen van de taliban.

Het Afghaanse leger en de Amerikaanse troepen dreven de talibanstrijders uit Farah terug en achtervolgden hen, aldus generaal John Nicholson, de commandant van de Amerikaanse en Navo-troepen in Afghanistan. De taliban trokken zich terug in hun bolwerk in het zuidelijke Helmand.

Op 24 mei werden ze gespot in een gebouw dat bekendstaat als een commandocentrum van de taliban in het plaatsje Musa Qala. ‘Het was een groep militaire leiders die vergaderde over de operatie in Farah waaraan ze had deelgenomen’, aldus de generaal. ‘Onze inlichtingendiensten konden de groep identificeren en met succes aanvallen.’

Volgens de Amerikaanse generaal was de groep ook betrokken bij drugshandel.

Gijzelaars werden gemarteld

Afghaanse elite-eenheden hebben in de zuidelijke provincie Helmand dan weer 102 mensen bevrijd uit de handen van de taliban. Onder andere agenten, vrouwen en kinderen zijn tijdens de nachtelijke operatie bevrijd.

De islamistische militanten hielden de gijzelaars al een jaar vast in twee dorpen in het district Kajaki. De mensen zaten gevangen in slechte omstandigheden, met een gebrek aan voedsel en verzorging, en werden ook gemarteld. Onder de gijzelaars bevonden zich vijf vrouwen en kinderen en drie lokale politieagenten.