Kamer schrapt voorkeursbehandeling partijvoorzitters
Wouter Beke in de Kamer Foto: belga

Partijvoorzitters krijgen voortaan geen uitzondering meer als ze te weinig in de Kamer zijn om te stemmen. Ze zullen ook loon verliezen, zoals de andere kamerleden.

Partijvoorzitters hoefden zich tot nu toe geen zorgen te maken als ze andere dingen te doen hadden dan stemmen op donderdagmiddag in de Kamer. Voor hen geldt immers de regel niet dat wie onterecht meer dan twintig procent van de stemmingen mist, tien procent minder loon krijgt. De regel werd in 2003 ingevoerd op een moment dat Herman De Croo (Open VLD) voorzitter was van het federale parlement.

Kamerlid Hendrik Vuye ontdekte deze week die voorkeursbehandeling. Vlaamse partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen) lieten meteen verstaan dat wat hen betreft de uitzondering mocht geschrapt worden. Gwendolyn Rutten (Open VLD) en John Crombez (SP.A) zetelen als voorzitters niet in de Kamer. Het Bestuurscomité van de Kamer (de drie ondervoorzitters en twee leden van het Bureau van de Kamer, red.) heeft ‘met onmiddellijke ingang’ een punt gezet achter de traditie.

Het zou niet meteen tot een probleem mogen leiden voor De Wever en co. Naar eigen zeggen zijn ze voldoende aanwezig bij de stemmingen in de plenaire vergadering.