‘Palestijnse militanten akkoord met staakt-het-vuren, als ook Israël stopt’
Raketten die worden afgevuurd door Palestijnse militanten zijn te zien boven Gaza. Foto: AP

De Palestijnse Hamas-groepering, die Gaza controleert, stelt dat de gewapende groeperingen daar akkoord gaan met een staakt-het-vuren na de escalatie dinsdag, als ook Israël stopt met schieten. De Israëlische regering legt de bal dan weer in het kamp van Hamas.

Nadat Hamas een wapenstilstand aankondigde, werden er woensdagochtend gedurende twee uur geen schoten meer gehoord in en rond Gaza. Dinsdagnacht hadden Israëlische tanks en vliegtuigen Gaza nog onder vuur genomen, nadat dinsdag tientallen raketten en mortieren vanuit de Gazastrook richting Israël werden afgevuurd.

De aanvallen op Israël werden opgeëist door de gewapende arm van de groeperingen Hamas en Islamitische Jihad. Die wilden zo reageren op de meer dan 60 Palestijnen die sinds 30 mei door het Israëlische leger werden doodgeschoten bij de grensprotesten.

‘Er is de voorbije uren veel onderhandeld’, verklaarde Hamas’ nummer twee Khalil al-Hayya woensdag. Daarbij zou Egypte bemiddeld hebben tussen de twee partijen. ‘We hebben een akkoord om terug te keren naar de oude afspraken over een staakt-het-vuren (uit 2014). De verzetsgroeperingen zullen die respecteren, zo lang de bezetter hetzelfde doet.’

In een interview wilde de Israëlische minister van de Inlichtingendiensten, Israel Katz, het akkoord niet bevestigen. Hij verklaarde wel dat Israël geen nieuwe oorlog wil. ‘Het hangt allemaal af van Hamas. Als de groepering doorzet (met aanvallen), kan ik niet zeggen wat haar lot zal zijn.’

Projectiel ontploft in kleuterschool

Israëlische vliegtuigen hadden tegen woensdagochtend volgens de legerleiding 55 bouwwerken geraakt in Gaza die toebehoren aan militante groeperingen. Daarbij volgens Israël ook een nog niet afgewerkte grenstunnel.

De luchtaanvallen waren een reactie op de meer dan 70 raketten en mortieren die volgens Israël vanuit Gaza werden afgevuurd. Veel projectielen werden neergehaald door het Israëlische Iron Dome-systeem dat raketten onderschept, anderen landden in landbouwgebied. Eén projectiel ontplofte op de speelplaats van een kleuterschool. Drie Israëlische soldaten geraakten gewond door granaatscherven.