Partijvoorzitters willen af van voorkeursbehandeling
Foto: BELGIAN

De voorzitters van de Vlaamse partijen willen af van de uitzondering dat ze geen loon verliezen bij afwezigheid in het parlement.

De regel is dat parlementsleden die minder dan tachtig procent van de stemmingen bijwonen, tien procent van hun loon verliezen. Er waren al langer geruchten dat dit niet geldt voor de voorzitters die in de Kamer zetelen. Bracke bevestigde maandag aan Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) dat dit inderdaad zo is.

Alle drie de Vlaamse partijvoorzitters – Bart De Wever, Wouter Beke en Meyrem Almaci – die in het in het federale parlement zetelen, hebben intussen laten weten dat die uitzondering wat hen betreft afgeschaft mag worden. ‘Die uitzondering is niet nodig. Wie volksvertegenwoordiger is, is volksvertegenwoordiger’, reageert Almaci. ‘Ik vraag en wil geen voorkeursbehandeling’, aldus CD&V-voorzitter Beke. ‘Ik vind het belangrijk om mijn rol als parlementslid op te nemen. Vandaar dat ik ook een aanwezigheid heb van 87 procent. Ik val dus sowieso niet onder een of andere uitzonderingsmaatregel.’

Geen van de partijvoorzitters genoot in de praktijk trouwens van de uitzondering, want ze zorgen dat ze meestal aanwezig zijn op het moment dat het parlement op donderdagnamiddag over wetteksten stemt. Die loutere aanwezigheid op dat moment zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van hun parlementaire werk.