Denemarken verplicht les over democratie en Kerstmis voor kleuters uit achtergestelde wijken
Kopenhagen (archiefbeeld). Foto: ASSOCIATED PRESS

De regerende centrumrechtse coalitie van Denemarken zal kinderen uit achtergestelde wijken, vaak migranten, verplichten naar de kleuterschool te gaan. De kinderen kunnen ingeschreven worden als ze één jaar oud zijn, en krijgen er les over de Deense gebruiken en tradities

Kinderen die overdag nog niet opgevangen worden, zouden 25 uur per week verblijven in een kleuterschool. Het programma is gratis en zou ongeveer 700 kinderen kunnen helpen, zegt het Deense ministerie van Kinderen en Sociale Zaken maandag.

Indien ouders kunnen bewijzen dat hun kinderen op hetzelfde niveau geschoold worden als de kleuterschool, mogen de kinderen thuis les volgen.

Momenteel kunnen ouders verplicht worden hun kinderen naar de kleuterschool te sturen vanaf drie jaar. Maar dat is te laat, vindt de Deense minister van Kinderen, Mai Mercado (Konservative Folkeparti).

Plan voor achtergestelde wijken

De kinderen zullen tijdens de verplichte uren bijgeschoold worden in de Deense taal en krijgen pedagogische oefeningen over de Deense tradities, waarden en normen, democratische principes en feestdagen.

Het project maakt deel uit van een grootschalig plan dat begin juli in werking moet treden, waarbij de overheid de meest achtergestelde wijken in Denemarken wil aanpakken tegen 2030. Vorig jaar erkende de overheid 22 gebieden als probleemwijken, aan de hand van volgende criteria: hoog aantal migranten, hoge werkloosheidscijfers en veroordelingen voor criminele overtredingen.

Het plan werd in het parlement niet alleen goedgekeurd door de regeringspartijen en de rechtse Dansk Folkeparti, die de minderheidsregering steunt, maar ook door de voornaamste oppositiepartij, de Socialdemokraterne.